Ping dengan iPad

IPad biasanya bukan peranti pertama yang digunakan oleh pengguna ketika mereka perlu melakukan diagnostik rangkaian, tetapi itu tidak bermaksud ia tidak akan berfungsi. Kesukarannya ialah ping adalah alat baris perintah, dan iPad tidak menawarkan terminal. Anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga yang direka khusus untuk ping lokasi rangkaian, atau - jika anda mempunyai iPad jailbreak, anda boleh menggunakan aplikasi Cydia MobileTerminal, emulator terminal yang membolehkan anda menjalankan perintah seperti yang anda lakukan di komputer.

Apa yang dilakukan oleh Ping

Alat ping itu mudah: ia menghantar paket ke alamat IP atau alamat domain apa pun yang anda tentukan, dan mencatat berapa lama paket tersebut dikembalikan ke komputer anda - atau dalam kes ini, iPad anda. Ia biasanya berlaku dengan cepat, dan membantu anda melihat apakah rangkaian atau lokasi anda berfungsi. Sekiranya anda mendapatkan semua paket kembali, iPad anda disambungkan dengan betul melalui rangkaian anda dan ke IP atau domain. Sekiranya anda tidak mendapatkan paket kembali, anda perlu menguji lebih lanjut untuk melihat apakah masalahnya adalah dengan domain yang dimaksudkan atau dengan sambungan rangkaian iPad anda.

Aplikasi Ping Percuma

Free Ping adalah aplikasi yang sangat asas yang berfungsi dengan iPad dan iPhone. Ia menawarkan antara muka asas: hanya kotak teks untuk lokasi anda dan output untuk hasil ping. Muat turun aplikasi percuma dari App Store dan ketuk ikon apabila pemasangan di iPad selesai. Masukkan alamat IP atau nama domain dan ketuk butang "Ping". Tunggu ping selesai, atau ketuk butang "Berhenti" jika anda mahu menghentikan operasi ping lebih awal.

Aplikasi Ping Rangkaian

Sekiranya anda mencari aplikasi dengan sedikit lebih banyak daging daripada aplikasi Free Ping, aplikasi Network Ping Lite oleh MochaSoft menawarkan beberapa alat, termasuk alat Ping. Setelah aplikasi dipasang di iPad anda, ketuk ikon Network Ping dan pilih pilihan "Ping". Masukkan domain atau alamat IP di medan teks dan ketuk butang "Mula". Aplikasi ini akan memaparkan output ping di bawah medan teks, termasuk hasil dan peratusan paket yang hilang.

MobileTerminal

MobileTerminal adalah emulator terminal asas, yang membolehkan anda menjalankan alat baris perintah untuk menguruskan iPad anda. Untuk ping lokasi, cukup masukkan

ping 127.0.0.

Ini akan menghasilkan ping dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh aplikasi lain, hanya di dalam terminal; ini sama seperti yang kelihatan di komputer anda.

MobileTerminal boleh didapati melalui Cydia, kedai aplikasi khusus untuk peranti iOS jailbreak. Walaupun melakukan jailbreak pada peranti iOS adalah sah, ia membatalkan jaminan pada peranti tersebut dan berpotensi menjadikannya tidak dapat digunakan, jadi berhati-hatilah.