Apakah Pembiayaan yang Diterima?

Memberi kredit kepada pelanggan anda adalah perkara biasa dalam menjalankan perniagaan. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk meningkatkan pendapatan dan membina asas pelanggan anda. Walau bagaimanapun, apabila anda melakukan penjualan yang banyak sebagai akaun yang dapat diterima di buku anda, dana tersebut tidak tersedia untuk kegunaan lain. Penghutang pembiayaan, yang lebih dikenali sebagai pembiayaan penghutang akaun, adalah cara untuk menukar penghutang menjadi wang tunai dengan cepat.

Penerangan

Apabila anda menggunakan pembiayaan belum terima akaun, juga disebut pembiayaan invois, anda menjual invois pelanggan yang belum dibayar kepada syarikat pemfaktoran. Setelah penghantaran dihantar dan pelanggan diinvoiskan, syarikat pemfaktur menaikkan 70 peratus hingga 90 peratus dari nilai invois. Dalam beberapa kes, anda mungkin akan menerima wang tunai dalam masa 24 jam. Apabila pelanggan anda membayar bil kepada syarikat pemfaktoran, ia akan mengirimkan baki selebihnya, tolak bayaran. Bayaran biasanya berjalan sekitar 1 peratus daripada jumlah invois.

Kebaikan

Manfaat utama pembiayaan piutang ialah anda mengumpulkan sebahagian besar wang yang terhutang dalam masa yang singkat. Dana ini kemudian tersedia untuk membayar perbelanjaan. Kerana anda menjual invois, dan bukannya meminjamnya, anda tidak membayar faedah dan anda tidak perlu menyenaraikan liabiliti tambahan pada kunci kira-kira anda. Syarikat pemfaktoran biasanya berkongsi analisis kredit pelanggan mereka dengan anda, jadi anda memperoleh maklumat yang akan berguna ketika berniaga dengan pelanggan ini pada masa akan datang.

Kekurangan

Apabila anda menjual penghutang kepada syarikat pemfaktoran, anda masih bertanggungjawab sekiranya pelanggan tidak membayar bil. Atas sebab ini, anda perlu memastikan pelanggan boleh dipercayai. Pertimbangan lain adalah bahawa yuran, walaupun biasanya kecil, mengurangkan margin keuntungan anda. Adalah mustahak untuk memastikan syarikat pemfaktoran adalah profesional dan memperhatikan hubungan pelanggan. Dasar pemungutan agresif syarikat pemfaktoran boleh mengasingkan pelanggan anda.

Nilai untuk Permulaan

Pembiayaan piutang boleh menjadi alat berharga untuk perniagaan baru atau yang sedang berusaha untuk pulih dari kemunduran. Kerana anda menjual piutang dan bukannya meminjamnya, sejarah kredit tidak diperlukan dan tidak ada pembayaran pinjaman yang perlu dibuat. Firma juga boleh menggunakan pembiayaan piutang sekiranya mereka mempunyai tanggungan cukai atau dalam Bab 11 muflis.