Cara Menyebabkan Kegagalan Jabat Tangan SSL

Jabat tangan SSL dimulakan apabila penyemak imbas anda mengeluarkan permintaan sambungan selamat ke pelayan Web. Pelayan menghantar kunci awam ke komputer anda, dan komputer anda memeriksa sijil dengan senarai pihak berkuasa perakuan yang diketahui. Setelah menerima sijil, komputer anda menghasilkan kunci, dan kemudian menyulitkannya menggunakan kunci awam pelayan. Sekiranya jabat tangan SSL gagal, sambungan anda ke pelayan Web tidak akan selamat, berpotensi menjejaskan komunikasi perniagaan anda. Sekiranya anda tidak dapat membuat sambungan untuk mengamankan laman web ketika jabat tangan gagal, anda tahu perlindungan jabat tangan berfungsi dengan baik. Uji kefungsian SSL anda dengan sengaja menyebabkan jabat tangan gagal.

Tukar Tarikh di Komputer Anda

1

Buka skrin Mula Windows anda, dan kemudian klik pada tarikh dan waktu semasa.

2

Klik "Tetapan | Tetapkan masa dan tarikh | Waktu Internet | Ubah Tetapan."

3

Pindahkan tarikh tiga tahun ke depan dengan mengklik anak panah kanan di bawah tajuk "Tarikh". Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda. Anda mesti memilih tarikh sejauh ini pada masa akan datang untuk menyebabkan perbezaan tarikh antara komputer anda dan sijil SSL yang digunakan pada pelayan Web. Perbezaan tarikh akan menyebabkan jabat tangan SSL gagal.

4

Mulakan semula komputer anda.

Menyebabkan Ralat Jabat Tangan SSL

1

Buka penyemak imbas Web anda dan lawati laman web yang anda tahu selamat, seperti bank anda atau kedai dalam talian.

2

Cuba log masuk ke akaun bank anda atau tambahkan item ke keranjang belanja dalam talian untuk memulakan sesi SSL.

3

Tunggu beberapa saat sahaja agar mesej ralat muncul di penyemak imbas anda, memberitahu anda bahawa sijil SSL pelayan belum sah, dan oleh kerana itu jabat tangan SSL telah gagal.