Cara Mengaktifkan Kekunci Pintasan pada Papan Kekunci HP

Apabila anda dipenuhi dengan pekerjaan atau mempunyai tarikh akhir perniagaan untuk dipenuhi, butiran kecil seperti pintasan papan kekunci dapat membantu anda menjimatkan masa. Semua papan kekunci HP dikonfigurasikan untuk jalan pintas ini, dan biasanya disebut sebagai HotKeys. Kekunci ini akan membantu anda membuka program yang sering digunakan atau melakukan tindakan dengan menekan kekunci sederhana. Untuk mengaktifkan dan menyesuaikan HotKeys papan kekunci anda, anda perlu memasang pemacu yang sesuai.

Memasang Pemacu Pelancaran Pantas

1

Lawati halaman HP Support & Driver (pautan di Sumber). Klik butang "Pemacu & Perisian".

2

Masukkan nama atau nombor produk papan kekunci anda di bidang carian, dan kemudian klik butang "Cari". Dari hasil yang muncul, klik "HP Quick Launch Button."

3

Cari ke lokasi di mana anda ingin menyimpan utiliti Pelancaran Pantas, dan kemudian biarkan muat turun selesai. Buka utiliti dan ikuti setiap tetingkap permintaan untuk memasang pemacu.

4

Klik butang "Selesai" pada tetingkap permintaan terakhir untuk menyelesaikan pemasangan Quick Launch.

Mengaktifkan HotKeys

1

Navigasi ke skrin desktop komputer anda. Klik kanan dan pilih "Baru", kemudian "Folder." Namakan folder "HotKeys" dan buka.

2

Klik "Mula" dan klik "Jelajah" untuk membuka tetingkap Windows Explorer kedua. Lihat ke lokasi program yang ingin anda tetapkan sebagai HotKey.

3

Klik kanan program yang diinginkan dan pilih "Kirim Ke", kemudian "Desktop." Navigasi ke desktop dan klik kanan jalan pintas program, dan pilih "Properties."

4

Masukkan kombinasi kunci atau kekunci yang akan membuka program ke medan Kekunci Pintasan dan pilih "OK." Untuk senarai kunci pintasan dan kombinasi kunci yang luas, lihat pautan di Rujukan dan Sumber.

5

Ulangi langkah untuk setiap program yang ingin anda buat HotKey. Pindahkan semua jalan pintas di desktop anda ke folder "HotKeys".

6

Uji kombinasi kunci anda untuk memastikannya berfungsi dengan baik.