Bagaimana Menjadi Pengedar Telefon Bimbit

Perniagaan telefon bimbit mempunyai dua aspek utama: penjualan peralatan, atau penjualan telefon dan aksesori itu sendiri, dan penjualan telefon bimbit dan perkhidmatan data. Secara amnya, industri telefon bimbit berfungsi berdasarkan model perniagaan pengeluar-pemborong-peruncit standard. Pelan data umumnya dijual berdasarkan hubungan agensi - peruncit menandatangani anda secara langsung dengan penyedia perkhidmatan.

1

Menubuhkan perniagaan. Untuk mengedarkan telefon bimbit dan perkhidmatan telefon bimbit, anda mesti mendapatkan lesen perniagaan di bandar atau daerah anda, dan mendaftar dengan pegawai cukai di negeri anda. Sekiranya bidang kuasa anda memerlukannya, anda mesti dapat memungut cukai penjualan dan meneruskan cukai tersebut kepada pegawai pendapatan, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang tempat anda menubuhkan perniagaan anda.

2

Hubungi pengeluar secara langsung. Setiap pengeluar mempunyai keperluan dan prosedur tersendiri untuk memberikan status pengedar kepada calon pemohon. Anda mungkin perlu mematuhi pesanan jumlah minimum untuk memenuhi syarat. Wilayah anda mungkin tidak tersedia. Pengedar telefon bimbit kadangkala memberikan wilayah kepada pengedar, dan mereka mungkin tidak akan memberi anda pengedaran jika anda bersaing langsung dengan kedai lain yang berdekatan.

3

Hubungi penyedia perkhidmatan telefon bimbit dan data. Setiap telefon yang anda jual biasanya mesti disertakan dengan rancangan telefon bimbit. Pembawa telefon bimbit akan membayar sejumlah wang untuk setiap kontrak perkhidmatan telefon bimbit yang anda jual, ditentukan oleh kontrak. Pastikan telefon bimbit dan penyedia perkhidmatan anda serasi.

4

Memenuhi syarat minimum. Beberapa pembawa lebih tepat daripada yang lain. Sebagai contoh, T-Mobile mahu calon pengedarnya menjadi peruncit berpengalaman dengan kedai yang sangat baik yang menawarkan pengalaman "terbaik di kelas". Ia juga mahu peruncit cukup kuat dari segi kewangan untuk berkembang ke lebih banyak lokasi. Syarikat penerbangan lain lebih bersedia bekerjasama dengan perniagaan yang sangat kecil atau baru.