Perbezaan Antara Pembangunan Staf & Pembangunan Profesional

Salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan perniagaan kecil anda adalah dengan meningkatkan pekerja anda. Walaupun nampaknya tidak produktif untuk menggunakan masa yang berharga untuk seminar, sesi latihan dan kursus pekerja, dalam jangka masa panjang anda akan mendapat manfaat daripada tenaga kerja yang lebih kompeten dan anda akan menarik rekrut yang lebih baik kerana reputasi anda untuk menawarkan peningkatan di tempat kerja.

Pembangunan pekerja

Perkembangan kakitangan cenderung menumpukan pada kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan. Kemahiran ini menyumbang secara langsung kepada fungsi perniagaan anda. Untuk menawarkan pengembangan staf, anda mesti mengenal pasti bidang operasi anda di mana produktiviti atau kecekapan perlu ditingkatkan. Pada ketika itu, anda dapat mencari atau mengembangkan program latihan untuk menangani kemahiran tertentu yang akan segera meningkatkan prestasi kerja.

Pembangunan Profesional

Pembangunan profesional cenderung menumpukan pada kemahiran yang berkaitan dengan kerjaya. Sebilangan kemahiran tersebut dapat menguntungkan perniagaan anda dengan segera dan langsung, sementara yang lain menyumbang kepada profesionalisme dan kecekapan seseorang dengan cara yang lebih umum. Fikirkan pembangunan profesional sebagai faedah yang anda tawarkan, seperti insurans kesihatan. Manfaat ini mungkin tidak memberikan latihan yang khusus untuk tugas-tugas di tempat perniagaan anda, tetapi dapat membantu mewujudkan orang yang lebih baik dan pekerja yang lebih profesional.

Pendekatan Gabungan

Dalam praktiknya, pengembangan staf dan pengembangan profesional bertindih. Latihan yang cuba kekal khusus pekerjaan mesti menangani isu-isu yang lebih luas yang berkaitan dengan profesion secara keseluruhan. Dengan cara yang sama, pengembangan profesional yang bertujuan untuk memberikan arahan yang luas berkaitan dengan kerjaya harus menumpukan pada kompetensi tertentu yang sebenarnya dapat meningkatkan prestasi di syarikat anda.

Manfaat untuk Syarikat Anda

Tidak kira seberapa teliti anda memilih personel untuk pengembangan staf dan pengembangan profesional, anda akhirnya akan membayar untuk memperbaiki seseorang yang meninggalkan syarikat anda sebelum anda mendapat manfaat penuh dari latihan tersebut. Namun, rata-rata, anda akan mengekalkan pekerja yang terus meningkat pekerjaan, dan anda akan mempunyai banyak orang untuk melangkah ke pekerjaan yang semakin bertanggungjawab dan penting.

Penggunaan Kakitangan dan Pembangunan Profesional dalam Perekrutan

Anda harus memuji staf dan program pengembangan profesional dalam iklan anda untuk pekerja baru. Anda boleh menarik pemohon yang menghargai peningkatan diri. Pekerja jenis ini akan cenderung berkembang dengan syarikat anda. Manfaat untuk anda dalam jangka masa panjang adalah tenaga kerja yang lebih stabil. Anda akan menjimatkan wang kerana anda tidak perlu merekrut pekerja sekerap yang anda lakukan sekiranya anda tidak menawarkan program pembangunan.