Cara Memuat naik Video Peribadi Dalam Talian

Laman web seperti YouTube dan Vimeo serta perkhidmatan yang dihoskan sendiri membolehkan perniagaan berkongsi kandungan video dengan cepat dan mudah dengan seluruh dunia. Walau bagaimanapun, video sering perlu dirahsiakan atau dikongsi dengan bilangan orang yang lebih terhad. Banyak perkhidmatan menyediakan fungsi ini secara percuma, jadi anda boleh memilih laman web yang paling sesuai dengan persediaan dan keperluan semasa anda.

Youtube

1

Log masuk ke akaun YouTube anda atau sediakan akaun baru jika anda tidak memilikinya.

2

Klik pautan "Muat naik" dan kemudian pilih "Peribadi" dari menu lungsur. Klik "Pilih fail dari komputer anda" untuk memilih fail video yang ingin anda muat naik dari sistem tempatan.

3

Ubah tajuk, keterangan dan tag tag seperti yang diperlukan. Masukkan nama pengguna YouTube atau Google+ atau alamat e-mel individu yang anda mahu berkongsi video di bawah tajuk "Tetapan Privasi". Sebagai alternatif, biarkan bidang kosong jika anda tidak mahu orang lain mempunyai akses ke video.

Vimeo

1

Log masuk ke akaun Vimeo anda atau klik "Gabung" untuk mendaftar ke akaun baru.

2

Klik "Muat naik video" dan kemudian "Pilih Video untuk Dimuat" untuk memilih fail yang disimpan di komputer anda. Pilih "Muat Naik Video Terpilih" untuk mengesahkan.

3

Buka tab "Privasi" dan pilih "Hanya saya" untuk menyekat orang lain daripada melihat klip tersebut. Sebagai pilihan, pilih "Hanya orang yang saya ikuti" atau "Hanya orang yang saya pilih" untuk menghadkan akses kepada pengguna Vimeo tertentu. Pilih "Hanya orang yang mempunyai kata laluan" dan masukkan kata laluan untuk melindungi video dengan cara ini.

4

Klik butang "Simpan Perubahan" untuk menerapkan tetapan privasi baru.

SkyDrive

1

Log masuk ke akaun SkyDrive anda atau klik "Daftar sekarang" untuk mendaftar akaun baru.

2

Klik "Muat naik" dan kemudian pilih fail tempatan dari sistem anda. Setelah muat naik selesai, ia hanya dapat dilihat dari akaun SkyDrive anda.

3

Klik pada lakaran kecil video dari senarai fail SkyDrive dan pilih "Sharing" untuk memberi sebilangan orang akses ke video tersebut. Klik "Kongsi" dan kemudian masukkan alamat e-mel kenalan yang ingin anda akses. Klik "Kongsi" sekali lagi untuk mengesahkan.