Cara Mengumumkan Seseorang Meninggalkan Syarikat dan Meletak jawatan

Apabila seseorang meninggalkan syarikat anda, penting untuk membuat pengumuman secepat mungkin. Memberitahu pekerja, pemimpin industri dan pelanggan lain mengenai pengunduran diri memudahkan syarikat anda, dan pelanggannya, untuk menyesuaikan diri dengan perubahan dan terus maju. Isi pengumuman bergantung pada keadaan, termasuk apakah pemergiannya dilakukan secara sukarela dan sama ada seseorang telah dilantik untuk memikul tanggungjawab pekerja.

Petua

Jabatan sumber manusia syarikat anda mungkin mempunyai protokol untuk diikuti ketika seseorang mengundurkan diri. Adalah idea yang baik bagi penyelia dan pengurus untuk mengkaji semula dasar ini agar mereka bersedia. Sebarang pengumuman, di dalam syarikat atau di luar syarikat, harus mematuhi dasar HR.

Pertimbangkan Keadaan

Istilah "peletakan jawatan" boleh bermaksud perkara yang berbeza dalam situasi yang berbeza:

  • Seorang pekerja mungkin akan mengundurkan diri untuk mengambil pekerjaan baru atau memberi tumpuan kepada tanggungjawab keluarga.

  • Pekerja itu mungkin tidak berpuas hati dengan pekerjaan itu dan telah memutuskan untuk pergi, walaupun dia tidak mempunyai rancangan khusus untuk apa yang akan dia lakukan setelah pergi.
  • Keadaan telah memaksa anda untuk menghilangkan kedudukan pekerja sepenuhnya atau mencari seseorang dengan kemahiran yang berbeza. Prestasinya baik-baik saja, tetapi anda terpaksa membuat pemotongan kakitangan atau pekerja tersebut tidak lagi sesuai dengan organisasi anda.

  • Anda tidak berpuas hati dengan prestasi pekerja dan telah memutuskan untuk memberhentikan pekerjaannya. Oleh kerana mempertimbangkan prospek pekerjaan masa depan pekerja, anda mengizinkannya mengundurkan diri daripada dipecat.

Keadaan Boleh Memerlukan Pendekatan Berbeza

Keadaan peletakan jawatan boleh memerlukan pendekatan yang berbeza untuk pengumuman pengunduran diri. Dalam kes di mana pengunduran diri dilakukan secara sukarela dan pekerja meninggalkan syarikat dengan syarat yang baik, menunda pengumuman sehingga pekerja berpeluang untuk bercakap dengan pasukannya dan pelanggan mungkin masuk akal. Kandungan pengumuman juga dapat menggambarkan sifat keberangkatan, yang mengandungi lebih banyak maklumat mengenai rancangan pekerja.

Sekiranya ada perasaan buruk dan pekerja diminta segera pergi, Mungkin perlu untuk mengumumkan pengumuman secepat mungkin untuk mencegah penyebaran maklumat yang salah. Selain itu, nada dan isi pesan mungkin lebih jelas untuk mengelakkan kemungkinan salah faham atau bahkan tuduhan fitnah.

Hebahkan dengan cara yang tepat pada masanya

Untuk mengelakkan gosip dan spekulasi yang berpotensi merosakkan, pengunduran diri harus diumumkan secepat mungkin untuk mencegah spekulasi yang tidak bertanggungjawab di dalam pejabat. Di samping itu, mungkin lebih mudah bagi syarikat anda untuk bekerja dengan pelanggan pekerja anda dan kenalan industri jika anda memberitahu mereka secara langsung, daripada membiarkan mereka mengetahui sendiri setelah berusaha mendapatkan pekerja tersebut melalui telefon atau e-mel.

Pengumuman itu harus bertarikh, dan juga harus merangkumi tarikh pengunduran itu berkuat kuasa. Sekiranya pekerja telah pergi, boleh dikatakan bahawa peletakan jawatan itu akan berkuatkuasa serta-merta.

Petua

Anda mungkin perlu membuat rancangan lebih dari satu pengumuman, terutama jika pekerja bekerja dengan orang di luar syarikat anda dan terutama jika dia bekerja secara langsung dengan pelanggan atau pelanggan. Satu versi pengumuman boleh digunakan secara dalaman, sementara pengumuman lain harus ditujukan kepada mereka yang berada di luar organisasi anda. Adalah idea yang baik untuk meminta pekerja meninggalkan templat e-mel pengumuman untuk setiap kemungkinan.

Bersikap Bijak dan Pemurah

Sekiranya pekerja itu pergi secara sukarela untuk kembali ke sekolah, untuk membesarkan keluarga atau berpindah ke seluruh negara, maklumat ini dapat disertakan dalam pengumuman. Ini menjelaskan bahawa pekerja tidak akan pergi kerana masalah prestasi atau ketidakpuasan kerja dan menegaskan bahawa dia akan meninggalkan syarikat dengan syarat yang baik.

Sentiasa ingat pentingnya tingkah laku beretika di tempat kerja. Dalam keadaan di mana pekerja akan keluar kerana masalah prestasi, atau hubungan kerja yang tidak memuaskan, penting untuk berjaga-jaga. Pekerja yang tidak berpuas hati boleh menggunakan isi pengumuman pengunduran diri terhadap syarikat anda dalam tuntutan mahkamah atau tuntutan insurans pengangguran. Cukup dengan menyatakan bahawa pekerja tersebut telah meninggalkan syarikat dan anda berharap dia semestinya mencukupi.

Walau apa pun keadaannya, pengumuman itu harus menyatakan penghargaan atas layanan pekerja tersebut dan menyatakan bahawa syarikat tersebut menginginkan kejayaannya dalam usaha masa depan.

Beri Arahan untuk Pekerja yang Tinggal

Pengumuman harus diakhiri dengan arahan bagi mereka yang bekerja dengan atau dilayan oleh pekerja. Sekiranya pengganti telah disebutkan, pengumuman harus menyatakan nama dan maklumat hubungan pengganti. Jika tidak, pengumuman tersebut harus mengarahkan pembaca untuk menghubungi penyelia pekerja atau rakan sekerja yang akan mengambil sementara waktu tugas atau tugas pekerjaan pekerja yang meletak jawatan.