Contoh Hasil Bukan Cukai

Apakah sumber pendapatan utama kerajaan persekutuan? Bagaimana kerajaan membiayai banyak aktiviti dan rancangannya, beberapa di antaranya cukup bercita-cita tinggi dan mahal?

Jawapannya adalah bahawa semua pendapatan yang diterima oleh kerajaan dapat dibahagikan kepada dua kategori: hasil cukai dan pendapatan bukan cukai. Menurut taxpolicycenter.org, 80 peratus daripada pendapatan yang diterima oleh kerajaan berasal dari cukai pendapatan individu dan pelbagai cukai gaji yang merangkumi pelbagai insurans sosial. Sembilan peratus pendapatan berasal dari syarikat cukai pendapatan yang dikenakan. Selebihnya 11 peratus berasal dari pelbagai sumber. Sumber inilah yang secara kolektif dikenali sebagai pendapatan nontaks.

Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana hasil nontax berfungsi untuk pemerintah, ada baiknya kita memahami bagaimana hasil bekerja untuk pemerintah secara umum, termasuk hasil pajak.

Aliran Jumlah Hasil Kerajaan

Salah satu perkara yang paling menarik mengenai pemerintah Amerika ialah pendapatan yang dikumpulkannya dari kegiatannya biasanya selalu berada di taman permainan yang sama dan tetap bertahan selama 50 tahun terakhir. Pendapatan yang dikumpulkan oleh kerajaan biasanya sekitar 17.4 peratus daripada KDNK secara purata, menurut taxpolicycenter.org. Pada tahun 2000 ia naik ke paras tertinggi 20 peratus sementara pada tahap terendah pada tahun 2008 dan 2009.

Trend Cukai Pendapatan Individu

Contoh tunggal terbesar bagi hasil cukai bagi kerajaan persekutuan adalah cukai pendapatan individu sejak sekurang-kurangnya tahun 1950. Sumber besar ini menyumbang 47.3 peratus daripada jumlah pendapatan kerajaan dari satu tahun ke tahun berikutnya dan mewakili 8.4 peratus penuh dari jumlah KDNK Amerika Syarikat setiap tahun secara purata. Pada tahun 2009, cukai pendapatan individu setinggi 9.9 peratus daripada KDNK dan pada tahun 2010, setelah berlakunya kemelesetan, cukai pendapatan individu adalah serendah 6.1 peratus daripada KDNK.

Cukai pendapatan jelas merupakan sumber pendapatan terpenting bagi kerajaan dan mewakili sebahagian besar kutipan kerajaan setiap tahun. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk membayar cukai anda sebagai warganegara yang baik.

Trend Cukai Gaji

Cukai gaji membantu membiayai program insurans sosial yang berbeza, seperti Jaminan Sosial dan bahagian Medicare yang berkaitan dengan insurans hospital. Program lain di sini termasuk cukai yang masuk ke program insurans pengangguran dan sistem persaraan kereta api, serta caruman pencen untuk pekerja persekutuan. Secara keseluruhan, kira-kira 34.1 peratus pendapatan kerajaan berasal dari cukai ini pada tahun 2016 sahaja.

Program Medicare sangat menarik sejak ia dibuat pada tahun 1965. Oleh kerana program ini dan meningkat setiap saat dalam pembayaran jaminan sosial, pembayaran insurans sosial kepada pemerintah telah meningkat dari 1,6 persen KDNK pada tahun 1950-an menjadi 6,2 peratus daripada KDNK pada tahun 2009. Setelah kemerosotan kewangan tahun 2008, terdapat penurunan sementara dalam jumlah yang harus dibayar oleh pekerja untuk Jaminan Sosial, yang menyebabkan penerimaan insurans sosial mencecah rendah 5.3 peratus dari KDNK pada 2011.

Trend Cukai Pendapatan Korporat

Pada tahun 2016 sahaja, 9.2 peratus daripada pendapatan kerajaan berasal dari keuntungan cukai korporat. Satu perkara yang menarik untuk diperhatikan di sini ialah pendapatan ini terus menurun. Pada tahun 1960, kira-kira 3.7 peratus daripada KDNK. Sejak 2010, jumlahnya mencapai kurang dari dua peratus daripada KDNK.

Trend Cukai Eksais Persekutuan

Cukai cukai persekutuan adalah cukai yang dikenakan untuk pembelian pelbagai barang dan perkhidmatan, seperti alkohol, rokok, perjalanan udara, petrol, dan sebagainya. Sektor ini menyumbang sekitar tiga peratus daripada pendapatan kerajaan. Walau bagaimanapun, cukai seperti ini juga menurun dan turun dari 1.7 peratus daripada KDNK pada tahun 1960-an menjadi hanya 0.5 peratus daripada KDNK pada tahun 2010.

Aliran Pendapatan Nontax

Penerimaan bukan cukai ini mewakili 6 setengah peratus daripada cukai kerajaan baru-baru ini pada tahun 2015. Ia kira-kira satu peratus daripada KDNK sejak tahun 1960-an. Ia juga meningkat sedikit sejak kebelakangan ini kerana lembaga simpanan persekutuan telah melihat keuntungan luar biasa dari usaha rangsangan dalam ekonomi sejak tahun 2008.

Pandangan Lebih dekat pada Pendapatan Nontax

Walaupun pemerintah selalu memiliki pilihan untuk meningkatkan kewajiban pajak penduduk untuk meningkatkan pendapatannya, pilihan itu tentu tidak akan membuat mana-mana ahli politik disukai. Sebagai gantinya, pemerintah sering mencari jalan untuk meningkatkan pendapatan mereka tanpa perlu membuat cukai kepada rakyat lebih banyak. Pendapatan seperti ini dikenali sebagai pendapatan bukan cukai dan terdapat dalam pelbagai bentuk:

Barang dan Perkhidmatan Kerajaan

Oleh kerana pemerintah menggunakan peralatannya, seringkali terpaksa menggantinya kerana usang dan usang. Mereka sering terpaksa menjualnya juga kerana operasi pemerintah semakin ramping. Dalam situasi seperti itu, pegawai kerajaan mendapati terdapat banyak peralatan yang dapat mereka jual. Orang awam biasanya merupakan pasar yang sangat baik untuk barang-barang tersebut, termasuk peralatan komputer, alat berat, bas awam, kapal penjelajah polis, perabot, dan sebagainya.

Kerajaan menjual aset-aset ini dalam lelongan awam, di mana wang dapat dikumpulkan untuk mengimbangi beberapa biaya yang ditanggung oleh pemerintah. Perkhidmatan juga merupakan sumber pendapatan bagi pemerintah, seperti ketika orang ramai mengunjungi taman-taman umum dan tempat-tempat warisan negara dan mengadakan lawatan berpandu. Perkara yang sama berlaku untuk perkhidmatan pengumpulan sampah. Semua ini dapat memberikan pendapatan tetap bagi pemerintah yang mengurangkan berapa banyak ia harus bergantung pada cukai.

Yuran, Denda dan Denda

Kerajaan tempatan, negeri dan persekutuan semuanya mempunyai sejumlah perkhidmatan yang mana mereka mengenakan bayaran. Beberapa di antaranya termasuk caj untuk salinan dokumen rasmi kerajaan, pembaharuan lesen, tanda kenderaan, dan sebagainya. Ada juga denda dan denda yang timbul apabila anda gagal membayar perkhidmatan pemerintah sesuai dengan peraturan atau ketika Anda melanggar undang-undang lalu lintas kecil.

Pendapatan Sewa

Pemerintah memiliki banyak tempat perlindungan taman, kemudahan penerimaan, bangunan sekolah, dan bangunan kosong lainnya yang berpotensi disewakan. Agensi dalam kerajaan juga dapat menyewa harta tanah mereka sendiri kepada agensi lain, seperti ketika FBI memutuskan untuk menyewa pejabat di balai kota dari pemerintah tempatan. Kerajaan juga dapat menjual harta tanah yang dianggapnya tidak dapat digunakan.

Pendapatan pelaburan

Kerajaan terlibat dalam pelaburan, sama seperti orang lain. Pegawai akan melaburkan pendapatan untuk mendapatkan dividen dan faedah daripada mereka. Pelaburan itu terdiri daripada dolar cukai. Walau bagaimanapun, pendapatan dari pelaburan tersebut, sama ada dividen, faedah, atau keuntungan modal, akan dianggap sebagai pendapatan bukan cukai yang sah. Pelaburan ini dapat dalam bentuk apa pun, mulai dari pinjaman hingga bisnis yang didukung oleh pemerintah hingga nilai tukar asing, bon, hingga dana bersama.

Royalti

Kerajaan juga memiliki sebahagian besar sumber semula jadi, termasuk simpanan mineral. Apabila syarikat swasta ingin menambang simpanan mineral ini, mereka mesti membayar royalti kepada pemerintah, dengan menyediakan sumber pendapatan lain.

Derma

Sering kali orang kaya ingin menunjukkan rasa terima kasih mereka kepada negara dengan memberikan sumbangan kepada banyak dana yang telah ditubuhkan oleh kerajaan untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat. Ini juga membawa pendapatan kepada kerajaan.