Bagaimana Memulakan Perniagaan Akuaponik Komersial

Aquaponics merujuk kepada pemeliharaan ikan dan tumbuh-tumbuhan bersama dalam persekitaran yang terkawal. Ini adalah gabungan akuakultur, pemeliharaan ikan, dan hidroponik, penanaman tanaman tanpa tanah. Dalam akuaponik air dari tangki ikan digunakan untuk menanam tanaman. Tumbuhan mendapat nutrien dari air kaya nutrien yang dihasilkan oleh sisa ikan. Oleh kerana dalam proses pengambilan nutrien mereka dari air buangan, tanaman sebenarnya membersihkan air, sehingga air dikitar semula dan dimasukkan kembali ke dalam tangki ikan. Aquaponics boleh didapati secara komersial bahawa seorang petani menjual ikan dan juga hasil tanaman, seperti selada, tomato dan bayam.

1

Menjalankan penyelidikan mengenai pertanian akuaponik komersial. Kumpulkan maklumat yang mencukupi mengenai cara menubuhkan dan mengurus ladang akuaponik. Kunjungi petani aquaponik di kawasan atau negeri anda untuk mendapatkan nasihat mereka mengenai cara terbaik untuk mengendalikan ladang akuaponik komersial. Teliti internet untuk mengumpulkan lebih banyak pengetahuan mengenai pertanian akuaponik. Kunjungi jabatan pertanian dan perikanan negeri anda untuk mengumpulkan maklumat mengenai sebarang keperluan pendaftaran yang diperlukan sebelum memulakan ladang akuaponik.

2

Rujuk akauntan yang berkelayakan untuk membantu anda menyiapkan rancangan perniagaan terperinci untuk ladang akuaponik anda. Rancangan ini harus mengandungi ramalan kewangan ladang akuaponik anda, termasuk penyata aliran tunai yang diproyeksikan, anggaran kos permulaan, dan ramalan penjualan. Sertakan analisis pasaran dan strategi pemasaran yang akan anda gunakan untuk menjual ikan dan hasil tanaman anda.

3

Kenal pasti kawasan di mana anda akan mendirikan ladang. Lokasi ladang akuaponik sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan ikan dan tanaman. Pilih lokasi di mana suhu tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah. Ia juga harus memiliki cahaya yang cukup untuk memastikan tanaman mendapat cahaya yang cukup untuk pengeluaran makanan. Pastikan kawasan tersebut bebas dari bahan kimia berbahaya kerana ini akan membunuh ikan dan tumbuhan.

4

Dapatkan semua bahan yang diperlukan untuk menyiapkan sistem akuaponik anda. Ini merangkumi; tangki ikan, pam untuk mengepam air, medium tumbuh untuk tanaman anda, tumbuh tempat di mana tanaman akan ditanam dan ikan. Rujuk profesional akuaponik untuk membantu mengatur sistem akuaponik.

5

Daftarkan ladang akuaponik anda untuk mendapatkan izin dan lesen yang diperlukan. Daftar dengan jabatan perikanan negeri tempatan anda kerana anda akan mengendalikan ladang anda untuk tujuan komersial. Daftar dengan jabatan cukai negeri anda untuk mendapatkan sijil cukai jualan dan nombor pengenalan cukai negeri. Daftar dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan untuk membolehkan anda mematuhi keperluan cukai persekutuan.

6

Lancarkan rancangan akuaponik komersial anda mengikut rancangan perniagaan anda. Terus berunding dengan petani aquaponik lain dan sumber profesional secara berkala untuk mendapatkan bimbingan mereka mengenai bagaimana mengurus ladang anda secara berkesan dan cekap dan mengumpulkan trend semasa dalam perniagaan akuaponik.