Sebab Kad Grafik Berkembar

Anda mungkin mahu menggunakan dua kad grafik kerana beberapa sebab. Kad grafik bertanggungjawab untuk membuat gambar yang dipaparkan di monitor komputer anda. Video, permainan dan perisian penyuntingan video mendapat banyak manfaat daripada memiliki kad grafik khusus. Memasang kad kedua akan meningkatkan prestasi dan membolehkan anda menggunakan pilihan grafik yang mungkin tidak dapat dilaksanakan dengan satu kad.

Peningkatan Prestasi

Sebab utama penggunaan kad grafik berganda adalah peningkatan prestasi yang ketara semasa bermain atau melakukan rendering video. Beban dibagi antara dua kad, yang membebaskan sumber CPU dan menghasilkan kadar bingkai yang lebih tinggi. Ini juga membolehkan anda mengaktifkan tetapan grafik berkualiti tinggi untuk pengalaman yang lebih menyenangkan secara visual.

Pembuktian Masa Depan

Kad grafik menjadi usang dari masa ke masa dalam menghadapi kemajuan berterusan dalam permainan dan teknologi perisian yang lebih baru. Sebagai tambahan, satu kad grafik tidak akan ditahan seperti dua kad dengan aplikasi 3-D yang lebih baru. Walaupun anda memilih untuk tidak segera memasang dua kad grafik, mempunyai pilihan untuk melakukannya di papan induk anda akan membolehkan anda melabur dalam kad yang lebih baru apabila diperlukan daripada dipaksa untuk menaik taraf keseluruhan komputer.

Pelbagai Monitor

Tidak semua kad grafik menyediakan beberapa port untuk menyokong lebih dari satu monitor. Walaupun anda mempunyai satu kad grafik yang menyokong pelbagai monitor, sumber yang diperlukan untuk menjalankan kebanyakan program akan menghasilkan prestasi yang tinggi. Menggunakan dua kad grafik memberi anda pilihan untuk menggunakan pelbagai monitor tanpa sumber ini, menjadikan multitasking lebih mudah dan membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya aplikasi yang menyokong pelbagai monitor.

Kekurangan

Menggunakan dua kad grafik mempunyai kelebihannya, tetapi mungkin bukan penyelesaian terbaik bagi pengguna yang mempunyai anggaran, tidak menggunakan aplikasi 3-D moden dan tidak melakukan penyuntingan video. Selain membeli kad grafik kedua, anda mesti memiliki atau membeli motherboard yang menyokong pelbagai kad grafik, serta bekalan kuasa yang dapat memberi kuasa kepada dua kad.