Cara Membuat Menu Restoran Menggunakan Microsoft Word

Bersama-sama dengan hiasan dan aroma bau dari dapur, menu yang menarik dan senang dibaca adalah salah satu perkara pertama yang diperhatikan oleh pelanggan ketika mengunjungi restoran anda. Sekiranya anda mempunyai anggaran atau mahir untuk kreatif, anda boleh merancang sendiri menu restoran anda di Microsoft Word, program pemprosesan kata yang hadir sebagai sebahagian daripada Microsoft Office. Sejumlah templat restoran percuma tersedia untuk anda gunakan sebagai titik permulaan.

Pertimbangan awal

Sebelum membuat menu di Word, luangkan masa untuk menulis keperluan restoran anda. Adakah anda memerlukan menu satu halaman atau beberapa halaman? Adakah anda mahukan menu yang minimalis dalam reka bentuk atau yang menggunakan banyak grafik? Pertimbangkan juga bagaimana anda merancang untuk mencetak menu anda. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan pencetak rumah standard, ketahui bahawa tidak semua pencetak menghasilkan semula warna dan gambar dengan baik.

Pilih Templat

Dengan mempertimbangkan keperluan menu anda, buka Microsoft Word. Klik "Fail" dan klik "Baru" untuk mula membuat dokumen baru dari templat. Word memberikan anda dua pilihan di bawah tajuk Templat Tersedia. Klik "Contoh Templat" untuk melihat templat yang sudah ada di komputer anda. Klik pautan di bawah "Office.com" untuk mengunjungi repositori templat Microsoft yang tersedia dalam talian. Luangkan sedikit masa untuk melihat-lihat templat menu yang tersedia untuk mencari templat yang sesuai dengan gaya restoran anda. Imej dan fon yang boleh anda sesuaikan kemudian, tetapi yang terbaik adalah bermula dari susun atur templat keseluruhan yang anda suka. Apabila anda menemui templat, klik dua kali untuk memuatkannya di Word.

Sesuaikan Menu Anda

Klik dua kali kotak teks yang dapat diedit untuk menambahkan nama restoran, item menu, keterangan dan harga restoran anda. Gunakan fon tebal untuk nama dan harga item. Edit wajah, ukuran dan warna fon melalui kumpulan Font di tab "Home" di Word.

Klik "Gambar" di bawah Ilustrasi dalam kumpulan Sisip untuk menambahkan grafik ke menu anda. Navigasi ke lokasi di mana anda menyimpan grafik menu anda dan klik dua kali untuk menambahkannya ke menu anda. Ubah saiz dan sejajar grafik anda agar sesuai dengan templat anda.

Percetakan dan Maklumat Tambahan

Periksa ejaan menu anda sebelum mencetaknya. Untuk mencetak menu anda, klik "File" dan pilih "Print" dari menu yang muncul. Pilih pencetak anda dari senarai peranti yang tersedia. Untuk mencetak menu anda di kedua sisi satu helai kertas, klik "Duplex." Sekiranya pencetak anda tidak mempunyai kemampuan mencetak dupleks automatik, cetak halaman pertama menu anda, balikkan dan masukkan semula ke pencetak anda sebelum meneruskan mencetak halaman kedua. Untuk menjimatkan dakwat, pertimbangkan untuk menggunakan mesin fotokopi untuk mencetak menu tambahan.