Cara Memuat Naik Gambar Ke Mac

Sama ada anda telah mengambil gambar untuk kempen iklan yang akan datang atau mengambil beberapa gambar di acara syarikat baru-baru ini, sekarang saatnya untuk memindahkan gambar-gambar itu dari kamera ke komputer anda untuk menyimpan dan mengeditnya. Sekiranya syarikat anda mempunyai komputer Mac, anda boleh memindahkan gambar dari kamera, telefon pintar atau peranti mengambil gambar lain menggunakan alat iPhoto atau Imej Imej; kedua-duanya adalah aplikasi Mac asli.

Rakaman Imej

1

Sambungkan kamera atau telefon pintar ke Mac anda menggunakan kabel yang disertakan bersama peranti. Sebagai alternatif, jika peranti anda mempunyai kad SD yang boleh ditanggalkan, ekstrak dan masukkan ke dalam slot kad SD Mac anda, jika ada. Tidak semua Mac mempunyai slot kad SD.

2

Hidupkan kamera atau telefon pintar anda dan tetapkan ke mod yang membolehkannya memindahkan foto. Rujuk dokumentasi yang disertakan dengan peranti anda untuk mendapatkan maklumat mengenai cara mengaturnya untuk memindahkan foto.

3

Buka folder "Aplikasi" di Mac anda dan klik "Tangkap Gambar."

4

Klik nama kamera atau telefon pintar anda di bawah tajuk Peranti dalam Tangkap Imej.

5

Pilih lokasi di komputer yang anda ingin memuat naik gambar anda.

6

Klik kotak centang untuk "Hapus item dari kamera setelah memuat turun" jika anda ingin menghapus gambar dari kamera anda setelah anda menyalinnya ke Mac anda.

7

Klik butang "Muat turun Semua" untuk memindahkan gambar anda. Setelah semua gambar disalin, klik ikon "Keluarkan", di sebelah kamera atau telefon pintar anda di bawah tajuk Peranti. Putuskan sambungan peranti anda atau keluarkan kad SD dari slot kad SD Mac.

iPhoto

1

Sambungkan kamera atau telefon pintar anda ke Mac anda atau masukkan kad SD anda ke slot kad SD Mac, jika ada.

2

Hidupkan kamera atau telefon pintar anda dan tetapkan ke mod yang membolehkannya memindahkan foto. Rujuk dokumentasi yang disertakan dengan peranti anda untuk maklumat lebih lanjut.

3

Lancarkan iPhoto dari folder Aplikasi atau Dock anda.

4

Klik nama kamera atau telefon pintar anda di bawah tajuk Peranti di iPhoto.

5

Masukkan nama dan keterangan acara untuk foto anda di bidang yang sesuai.

6

Klik butang "Import Semua" untuk memindahkan semua gambar anda ke Mac anda. Sekiranya anda hanya ingin menyalin beberapa gambar anda ke Mac, klik gambar-gambar tersebut dan kemudian klik butang "Import Selected".

7

Klik "Padam Foto" apabila diminta jika anda ingin mengeluarkan gambar dari peranti anda setelah menyalinnya ke Mac anda. Klik "Simpan Foto" jika anda ingin meninggalkan salinan gambar pada peranti anda.

8

Klik ikon "Keluarkan" di sebelah kamera atau telefon pintar anda di bawah tajuk Peranti. Putuskan sambungan peranti anda atau keluarkan kad SD dari slot kad SD Mac.