Struktur Organisasi Syarikat Multinasional

Syarikat multinasional, terutamanya yang lebih kecil, menghadapi lebih banyak cabaran organisasi daripada syarikat yang beroperasi di satu pasaran nasional sahaja. Mereka harus mengekalkan unit-unit organisasi yang berfungsi, tetapi mereka harus memenuhi fungsi-fungsi ini dengan cara yang berbeda, bergantung pada tempat bisnis beroperasi. Cabaran penting adalah mewujudkan unit organisasi yang berbeza untuk pasaran asing sambil menyelaraskan operasi di seluruh syarikat.

Penggunaan Fungsi Struktur Organisasi

Senarai syarikat yang menggunakan struktur fungsional di peringkat antarabangsa tidak berkesudahan. Syarikat multinasional yang diatur secara fungsional menggunakan fungsi korporat sebagai asas bagi struktur organisasi. Pengeluaran, sumber daya manusia, reka bentuk dan perkhidmatan pelanggan adalah unit fungsional khas. Sekiranya syarikat yang diatur secara fungsional mempunyai struktur terpusat, semua operasi berpusat di negara asal dan setiap pekerja mempunyai tanggungjawab untuk pasaran nasional yang berbeza.

Jenis organisasi ini cekap dan berkesan untuk syarikat yang terlalu kecil untuk mempunyai anak syarikat di luar negara. Syarikat yang lebih besar boleh mempunyai organisasi jenis ini, tetapi dalam bentuk yang terdesentralisasi, di mana pekerja asing menjalankan sebahagian pekerjaan di negara mereka sendiri. Dalam kes ini, syarikat harus memberi perhatian khusus untuk menyelaraskan aktiviti.

Keperluan Geografi Untuk Struktur

Satu bentuk struktur organisasi yang biasa bagi syarikat dan perniagaan yang lebih besar yang memerlukan kehadirannya di pasaran asing adalah bentuk yang berdasarkan geografi. Sebagai tambahan kepada pejabat rumah atau ibu pejabat, operasi separa bebas ditubuhkan di negara-negara di mana syarikat itu aktif. Untuk syarikat yang lebih besar, syarikat ini boleh berbentuk anak syarikat, sementara syarikat yang lebih kecil dapat memiliki sesuatu yang sederhana seperti ejen atau pejabat kecil. Struktur ini memberikan kelenturan; ibu pejabat boleh memindahkan tanggungjawab ke luar negara jika diperlukan oleh keadaan tempatan dan jika operasi asing itu kompeten, tetapi juga dapat mengambil alih operasi tempatan jika diperlukan.

Reka bentuk struktur ini menjadikan syarikat itu tetap homogen. Rangkaian arahan menyaring hingga satu lokasi pusat dengan objektif yang sama untuk syarikat. Ini membolehkan syarikat yang sedang berkembang kemampuan membina pejabat yang lebih kecil yang meniru apa yang dilakukan oleh pejabat induk.

Struktur Bahagian Antarabangsa

Salah satu cara syarikat multinasional dapat menampung operasi asing tanpa mengganggu organisasi di pasaran rumah mereka adalah dengan mewujudkan bahagian antarabangsa. Struktur ini cocok untuk perusahaan yang lebih besar, tetapi juga efektif untuk perusahaan kecil yang memiliki pasar rumah yang mapan dan perniagaan internasional yang berkembang pesat. Ia membiarkan syarikat bebas mengekalkan fokus pada pasaran rumahnya di organisasi utamanya sambil membiarkan bahagian antarabangsa bebas menyesuaikan diri dengan pasaran asing di mana ia aktif.

Struktur bahagian antarabangsa sering menggunakan visi yang berbeza untuk mencapai hasil yang diperlukan di pasaran yang sedang berkembang. Ibu bapa rumahtangga menjaga keseluruhan misi dan arahan syarikat tetapi mesti memenuhi keperluan unik demografi tempatan.

Struktur Matriks

Struktur organisasi matriks menggabungkan kecekapan syarikat yang berfungsi dengan fleksibiliti operasi tempatan yang luas. Syarikat berusaha membina pelbagai kumpulan organisasi yang memenuhi permintaan keperluan kerja tertentu.

Pekerja asing melapor kepada pengurus tempatan untuk pertanyaan mengenai pekerjaan mereka, sementara mereka melaporkan ke kantor pusat untuk semua fungsi lain. Organisasi rumah tetap mengawal hal-hal tatatertib, gaji dan kenaikan pangkat, sementara pekerja menjalankan tugas mengikut keperluan tempatan. Ini adalah bentuk organisasi yang sesuai untuk syarikat kecil yang hanya aktif dalam satu atau dua pasaran asing, tetapi ia digunakan terutamanya oleh syarikat besar yang mempunyai operasi asing yang luas.