Program Manfaat Pekerja

Program faedah pekerja mahal. Malangnya, kos banyak komponen pakej faedah terus meningkat. Bagi pemilik perniagaan kecil, ia boleh menjadi perbelanjaan yang besar. Perniagaan kecil mesti menilai dengan teliti kos berbanding nilai komponen utama program faedah pekerja untuk memilih yang mereka mampu dan pekerja mereka mahukan. Faktor utama adalah untuk menawarkan faedah terpenting yang mampu dimiliki oleh perniagaan untuk menarik dan mengekalkan kakitangan yang paling berkelayakan.

Insuran kesihatan

Salah satu komponen pakej faedah yang paling mahal adalah perlindungan kesihatan. Industri penjagaan kesihatan dan kerajaan AS berusaha membuat rancangan perubatan yang mampu dimiliki oleh perniagaan kecil dan melindungi pekerjanya dengan secukupnya. Akta Kewajaran Kesihatan perniagaan kecil adalah salah satu usaha ini. Satu ciri ialah kelahiran Perancangan Kesihatan Persatuan (AHP), yang membolehkan beberapa perniagaan kecil bergabung, mewujudkan kumpulan yang lebih besar untuk membeli rancangan insurans kesihatan yang baik dengan kos yang rendah. Akaun simpanan kesihatan juga membolehkan pekerja memperuntukkan dolar pampasan sebelum cukai untuk keperluan perubatan.

Pelan Persaraan

Pelan pencen tradisional, program 401K dan SEP IRA (Akaun Persaraan Individu Pencen Pekerja Ringkas) semuanya popular di kalangan pekerja dan perniagaan kecil. Pelan 401K selalunya merupakan program yang paling popular kerana mereka membenarkan pekerja menyumbang kepada IRA individu dan turut serta dalam rancangan persaraan majikan mereka. Program SEP IRA disesuaikan untuk perniagaan kecil kerana mereka mempunyai sedikit perbelanjaan pentadbiran dan beroperasi seperti akaun IRA individu.

Insurans Hilang Upaya

Insurans kecacatan jangka pendek dan jangka panjang adalah faedah yang dihargai oleh pekerja dan juga majikan. Walaupun perniagaan itu menawarkan pampasan pekerja, insurans hilang upaya tetap menjadi faedah utama kerana dua sebab penting. Pertama, kecacatan (penyakit atau kecederaan) yang berlaku sama ada di atau jauh dari tempat kerja dilindungi. Kedua, tuntutan kecacatan biasanya diselesaikan lebih cepat dan lebih mudah daripada yang difailkan di bawah program insurans pampasan pekerja. Insurans kecacatan biasanya menawarkan sekitar 60 hingga 65 peratus daripada pendapatan bulanan biasa pekerja kepada pekerja.

Insurans hayat

Perlindungan insurans nyawa adalah manfaat yang sangat baik dari perspektif pekerja dan biasanya cukup berpatutan untuk perniagaan kecil. Oleh kerana usia rata-rata tenaga kerja AS mulai menurun, faedah ini harus tetap berpatutan untuk kebanyakan perniagaan. Sebilangan besar program menyediakan perlindungan jangka hayat (perlindungan murni tanpa akaun simpanan tunai) dengan peluang bagi pekerja untuk membeli lebih banyak insurans sekiranya mereka mahu. Beberapa rancangan juga membolehkan pekerja menukar perlindungan mereka kepada perlindungan seumur hidup (penambahan tunai dan dividen tertunda cukai) dan / atau meneruskan perlindungan sekiranya mereka meninggalkan majikan mereka.

Bayaran Percutian dan Percutian

Subjek ini tetap menjadi salah satu faedah paling popular bagi pekerja di seluruh komuniti perniagaan. Beberapa syarikat yang lebih kecil, yang menggunakan banyak pekerja setiap jam dan sambilan, tidak menawarkan faedah ini. Malah ramai anggota kesatuan pekerja yang mendapat pampasan yang baik hanya memperoleh pendapatan ketika mereka bekerja, bukan ketika bercuti atau bercuti. Namun, pemilik perniagaan kecil harus mempertimbangkan dengan serius untuk menawarkan faedah ini kerana kedudukannya tinggi dengan hampir semua kumpulan pekerja.

Bantuan Pendidikan

Manfaat pekerja yang sangat diingini, bantuan pendidikan lebih penting daripada sebelumnya. Apabila kos pendidikan pasca sekolah menengah di kampus meningkat, banyak pekerja tidak mampu meningkatkan kemahiran mereka di dalam kelas. Walau bagaimanapun, banyak program pendidikan yang ditawarkan dalam talian dengan harga yang berpatutan dapat membantu perniagaan kecil meningkatkan kualiti kakitangan mereka. Tersedia pada bila-bila masa sepanjang hari, kedua-dua program ijazah formal dan kursus pendidikan berterusan boleh menjadi sangat berkesan dan menjimatkan.