Bagaimana Pelayan Pencetak Berfungsi?

Perisian pelayan pencetak menjadikan penggunaan pencetak di rangkaian syarikat anda semudah menggunakan yang disambungkan ke PC di meja anda. Terdapat pelbagai jenis program pelayan-pencetak yang berfungsi dengan cara yang berbeza, tetapi masing-masing akan menangani perincian tahap rendah yang rumit yang terlibat dalam menghantar dokumen dari komputer anda ke pencetak rangkaian yang mungkin terletak di ruangan lain, bangunan lain atau seberang dunia.

Jenis Pelayan Cetakan

Perisian pelayan cetak boleh dipasang pada pelayan fail rangkaian atau secara tempatan di PC anda. Secara lalai, sistem operasi berasaskan UNIX seperti Mac OS X dan Linux menggunakan CUPS, atau Common UNIX Printing System, yang mempunyai kemampuan pelayan cetak terbina dalam. Pelayan cetak mungkin juga merupakan peranti perkakasan rangkaian satu tujuan yang menghubungkan terus ke pencetak. Sebilangan pencetak mempunyai perkakasan pelayan cetak bawaan yang membolehkan mereka menyambung terus ke penghala atau pertukaran rangkaian.

Sambungan Pencetak

Pencetak boleh disambungkan ke pelayan cetak dengan pelbagai cara. Ia mungkin disambungkan secara fizikal ke pelayan fail atau komputer pelanggan dengan sambungan selari, bersiri atau USB. Peranti perkakas pelayan cetak khas, rangkaian, disambungkan terus ke pencetak melalui sambungan selari atau USB dan ke rangkaian tanpa wayar atau dengan menggunakan sambungan kabel RJ45, Ethernet. Pencetak dengan perkakasan pelayan cetak terbina dalam mempunyai sambungan wayarles atau Ethernet ke rangkaian juga.

Protokol Untuk Pelayan Cetak

Sebelum dokumen anda akhirnya dicetak dan siap diambil, pelayan cetak dan sistem operasi komputer anda mesti mencari pencetak yang ingin anda gunakan, mewujudkan jalan komunikasi rangkaian kepadanya, mengemas dokumen anda ke dalam format data yang dapat difahami secara langsung oleh pencetak , hantarkan data yang diformat ke pencetak dan pantau kemajuan pencetak semasa mencetak dokumen anda. Akhirnya, laporan kepada anda sama ada proses cetak berjaya atau tidak. Pemacu pencetak yang dipasang pada komputer dan protokol pencetakan rangkaian anda seperti IPP - Internet Printing Protocol - dan LPR - Protokol Jarak Jauh Pencetak Line - menangani perincian tahap rendah yang rumit untuk anda.

Pekerjaan Cetak Beratur

Walaupun pencetak adalah peranti output yang agak lambat berbanding dengan cakera keras atau penulis CD anda, perisian pelayan cetak dapat mengimbangi dengan menyimpan dokumen anda dalam fail sementara yang disebut spool dan hanya menghantar bahagian dokumen anda pada kelajuan yang boleh dipercayai oleh pencetak anda. atasi mereka. Sekiranya anda menghantar banyak dokumen ke pencetak atau jika beberapa pengguna lain berusaha mencetak pada masa yang sama, pelayan cetak yang dipasang pada pelayan fail rangkaian dapat menempatkan setiap dokumen ke dalam barisan menunggu. Pelayan pencetak menghantar dokumen dalam barisan ke pencetak secara teratur, boleh dipercayai, dilayan dahulu.