Bolehkah Anda Membelanjakan Penambahbaikan untuk Bangunan Di bawah Perakaunan GAAP?

Prinsip perakaunan yang diterima umum, atau GAAP, adalah sekumpulan standard yang digunakan oleh akauntan di semua bidang perniagaan dan industri di Amerika Syarikat. Ini menyeragamkan penyampaian rekod kewangan dan dokumen cukai untuk menjadikan kertas kerja lebih mudah ditafsirkan. GAAP mengikuti garis panduan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk pemotongan cukai, termasuk peningkatan harta perniagaan. Walaupun peraturan ini tidak memungkinkan pemilik perniagaan untuk segera membebankan biaya peningkatan, IRS membenarkan perniagaan untuk mendapatkan kembali melalui penyusutan.

Susut Nilai Harta Tanah

IRS tidak membenarkan pemotongan cukai untuk penambahbaikan yang dibuat ke lokasi perniagaan atau harta tanah sewa. Penambahbaikan harta tanah ini meningkatkan nilai keseluruhan bangunan dan memperpanjang jangka hayat di mana pemilik perniagaan menggunakan harta tanah untuk memperoleh pendapatan. Oleh kerana GAAP memiliki kewajiban hukum untuk mematuhi undang-undang pajak, tidak ada pemilik bisnis atau tuan tanah yang dapat menyatakan peningkatan bangunan sebagai perbelanjaan untuk tujuan pemotongan pajak. Sebagai gantinya, IRS menghendaki pemilik perniagaan menyusut nilai peningkatan bangunan selama beberapa tahun.

Penambahbaikan Harta Berkelayakan

Tidak semua penambahbaikan harta tanah layak untuk susut nilai di bawah Kod Hasil Dalam Negeri. Penambahbaikan yang dibuat terus ke tanah, termasuk penambahan semak dan pagar, dianggap sebagai peningkatan yang layak untuk susut nilai. Peningkatan sifat perniagaan fizikal, termasuk bilik baru, pendawaian elektrik baru dan atap baru, juga dianggap sebagai pembaikan rumah yang berkelayakan. Pembaikan kecil, termasuk mengganti lampu tunggal atau panel kaca yang pecah, tidak memenuhi syarat sebagai perbelanjaan susut nilai. IRS menghendaki setiap pemilik perniagaan atau tuan tanah membuat penambahbaikan yang berkelayakan terhadap harta tanah untuk menganggap kos penambahbaikan sebagai perbelanjaan susut nilai yang terpisah dari harta tanah yang sebenarnya. Penambahbaikan juga mempunyai jangka hayat berasingan dari lokasi perniagaan yang lebih besar.Hayat berguna adalah jumlah tahun yang boleh digunakan oleh pembayar cukai untuk menampung kos susut nilai harta tanah. Pada masa penerbitan, jangka hayat untuk penambahbaikan perniagaan adalah 15 tahun.

Susut Nilai Penambahbaikan Harta

Menyusutkan peningkatan harta tanah boleh menggunakan salah satu daripada dua kaedah di bawah Sistem Pemulihan Kos Dipercepat yang Diubah yang digunakan oleh IRS: Sistem Susut Nilai Umum atau Sistem Susut Nilai Alternatif. Seorang pemilik perniagaan di Amerika Syarikat menggunakan Sistem Susut Nilai Umum melainkan jika pemiliknya menggunakan harta perniagaan terutama di luar negara, harta yang disenaraikan mempunyai penggunaan kurang daripada 50 peratus untuk perniagaan, atau dikecualikan dari cukai. Di bawah sistem umum, seorang pemilik perniagaan mengurang nilai peningkatan menggunakan garis panduan IRS untuk kehidupan berguna dalam Penerbitan 946. Sebagai contoh, jika peningkatan mempunyai jangka hayat 15 tahun, pemilik perniagaan memotong jumlah kos peningkatan selama 15- tempoh tahun.

Kaedah Susut Nilai

Akauntan yang bekerja dalam GAAP dapat menggunakan salah satu daripada tiga kaedah untuk menyusut nilai peningkatan harta tanah dalam peraturan IRS. Sekiranya akauntan menggunakan Sistem Susut Nilai Umum, mereka boleh memilih kaedah 200% menurun, kaedah penurunan 150 peratus atau kaedah garis lurus. Dua pilihan pertama adalah kaedah penyusutan dipercepat di mana sebahagian besar kos peningkatan menyusut pada tahun-tahun pertama dalam tempoh pemulihan. Dalam kaedah 200 peratus, akauntan menggandakan kos susut nilai tahunan dengan 200 peratus untuk mencapai kadar susut nilai dipercepat baru. Sebagai contoh, sistem pencahayaan baru dengan jumlah kos $ 15,000 dan jangka hayat 15 tahun biasanya menyusut $ 1,000 setiap tahun atau 6 peratus. Mengalikan angka ini dengan 200 peratus memberikan angka susut nilai $ 1,800 atau 12 peratus. Berbeza,kaedah garis lurus membebankan kos penambahbaikan secara merata sepanjang hayat berguna.