Cara Menentukan Nilai Pengecualian Persekutuan

Sebilangan besar orang mengetahui pengecualian cukai pendapatan persekutuan, tetapi hanya sedikit yang mengetahui kesan pengecualian terhadap cukai yang mereka bayar. Pengecualian, seperti potongan, mengurangkan tanggungan cukai anda. Semakin banyak pengecualian yang anda miliki, semakin rendah tanggungan cukai anda. Dengan menggunakan maklumat IRS yang diterbitkan, anda dapat mengira kesan pengecualian terhadap jumlah cukai yang anda bayar.

1

Tentukan jumlah pengecualian yang anda ada untuk keluarga terdekat. Tuntut satu pengecualian untuk diri sendiri dan sekiranya anda sudah berkahwin; tuntut satu pengecualian untuk pasangan anda. Sekiranya anda mempunyai anak di bawah usia 18 tahun, tuntut satu pengecualian untuk setiap kanak-kanak tersebut. Anda juga boleh menuntut pengecualian untuk anak-anak anda di bawah usia 19 tahun, asalkan anda memberikan sekurang-kurangnya 50 peratus sokongan mereka, dan anak-anak anda di bawah usia 24 tahun, selagi mereka adalah pelajar sepenuh masa.

2

Tentukan pengecualian tambahan untuk mana-mana saudara yang layak. Anda mempunyai saudara yang layak sekiranya ahli keluarga, seperti saudara kandung (saudara lelaki, saudara tiri atau saudara lelaki tiri), ibu bapa (ibu bapa tiri atau ibu bapa tiri), datuk nenek, anak saudara atau mertua yang tinggal bersama anda sebagai ahli keluarga anda, mempunyai pendapatan kasar kurang dari $ 3,650 untuk tahun pajak dan anda memberikan lebih daripada 50 peratus sokongan saudara ini.

3

Tambahkan semua pengecualian anda untuk menentukan jumlah pengecualian anda. Gunakan contoh berikut untuk rujukan: Keluarga Doe terdiri daripada Encik dan Puan Doe dan dua anak mereka. Anak perempuan bongsu mereka berumur 10 tahun, dan anak perempuan tertua mereka adalah 20. Anak perempuan tertua mereka bukanlah pelajar sepenuh masa. Kakak Puan Doe, Jane, teman lelakinya, John, dan anak perempuan John yang berusia 5 tahun tinggal di rumah Doe; Jane dan John kedua-duanya menganggur dan Adakah keluarga menyokong 100 peratus. Keluarga Doe mempunyai empat pengecualian: satu untuk Mr Doe, satu untuk Mrs Doe, satu untuk saudari Puan Doe dan satu untuk anak perempuan mereka yang berusia 10 tahun. The Do tidak dapat menuntut anak perempuan tertua mereka kerana dia berusia lebih dari 19 tahun dan tidak bersekolah, dan mereka tidak dapat menuntut John dan anak perempuannya yang berusia 5 tahun kerana mereka bukan saudara.

4

Gandakan bilangan pengecualian anda dengan $ 3,650. Pada tahun 2010, IRS memperuntukkan potongan sebanyak $ 3,650 setiap pengecualian. Sekiranya anda hanya mempunyai satu pengecualian (diri anda), potongan anda adalah $ 3,650; dua pengecualian sama dengan potongan $ 7,300; tiga pengecualian sama dengan potongan $ 10,950; dan empat pengecualian sama dengan potongan $ 14,600.

5

Anggarkan kesan pengecualian anda terhadap liabiliti cukai anda. Kurangkan pemotongan standard dan pengecualian anda dari pendapatan kasar (AGI) anda yang disesuaikan. Untuk mempermudah pengiraan anda, gunakan jumlah pendapatan anda (pendapatan untuk W2 atau 1099 anda) sebagai AGI anda untuk anggaran ini. Potongan standard anda adalah $ 5,700 jika anda memfailkan pemfailan tunggal atau berkahwin secara berasingan, $ 8,400 jika anda memfailkan sebagai ketua isi rumah dan $ 11,400 jika anda memfailkan pemfailan berkahwin bersama. Contohnya, jika pendapatan anda adalah $ 50,000 dan anda berkahwin dengan empat pengecualian, pengiraan anda adalah: $ 50,000 - $ 11,400 - $ 14,600 = $ 24,000. Jumlah ini adalah pendapatan bercukai anda. Kaji Jadual Cukai IRS 2010 dan tentukan liabiliti cukai anda sebelum dan selepas anda mengurangkan pemotongan dan pengecualian standard. Pasangan yang sudah berkahwin dengan pendapatan $ 50,000 mempunyai tanggungan cukai sebanyak $ 6,666.Sekiranya pasangan itu mengurangkan pemotongan standard dan empat pengecualian, menghasilkan pendapatan bercukai $ 24,000, liabiliti cukai mereka adalah $ 2,766, menurut Jadual Cukai IRS 2010.