Apakah Perbezaan Antara Kadar Keuntungan dan Nisbah Margin Untung?

Memahami perbezaan antara kadar keuntungan dan nisbah margin keuntungan sangat penting bagi pemilik perniagaan kecil. Adalah satu perkara untuk memperoleh keuntungan, tetapi hakikat bahawa pendapatan anda melebihi perbelanjaan anda tidak semestinya perniagaan itu dapat dilaksanakan. Mengira nisbah margin keuntungan anda berguna untuk menentukan nilai keuntungan yang anda hasilkan berkaitan dengan kos, terutamanya jika anda berharap dapat menjual saham dalam perniagaan kepada pelabur.

Kadar Keuntungan

Kadar keuntungan anda adalah peratusan pendapatan anda iaitu keuntungan. Anda boleh menghitungnya dengan mengurangkan jumlah perbelanjaan anda dari jumlah pendapatan anda, dan mengambil jumlah yang tinggal sebagai keuntungan anda. Bagilah keuntungan dengan jumlah kos anda, dan hasilnya adalah kadar, atau peratusan, keuntungan yang anda hasilkan dari penjualan anda.

Contohnya

Perniagaan kecil dari rumah membawa $ 5,000 sebulan dalam penjualan pakaian dan aksesori anjing. Kos barang yang dijual, termasuk pembelian bahan dan produk borong, kos tenaga kerja untuk membuat dan menjual produk tersebut, dan perbelanjaan perniagaan meningkat hingga $ 3,500 sebulan. Kurangkan jumlah perbelanjaan dari jumlah pendapatan, dan keuntungannya adalah $ 1,500 sebulan. Untuk mengira kadar keuntungan, bahagikan $ 1,500 dengan $ 3,500 dan hasilnya adalah kadar keuntungan 43 peratus.

Nisbah Margin Keuntungan

Nisbah margin keuntungan adalah nisbah keuntungan kasar perniagaan berhubung dengan penjualan. Dengan menggunakan contoh di atas, pendapatan bersih anda adalah $ 1,500 sebulan. Bagilah angka ini dengan jumlah pendapatan $ 5,000 sebulan, dan peratusan pendapatan anda yang merupakan keuntungan adalah 30 peratus. Ini bermaksud bahawa nisbah margin keuntungan adalah 0.30: 1, atau 30 peratus dari setiap dolar yang diperoleh. Ini memberitahu bakal pelabur bahawa 30 sen setiap dolar yang anda hasilkan adalah keuntungan, yang membantu mengenal pasti sama ada perniagaan anda menguntungkan.

Menggunakan Nisbah Kewangan

Gunakan nisbah kewangan untuk menganalisis prestasi perniagaan anda. Nisbah impas bermaksud anda menanggung kos tetapi tidak memperoleh keuntungan. Mengetahui nisbah margin keuntungan anda dapat membantu anda menentukan harga barang dan perkhidmatan anda, dan bila tiba masanya untuk mencari pembekal yang lebih murah. Ia juga dapat membantu anda mengurangkan harga dan menawarkan promosi khas apabila perlu, tanpa mengalami kerugian.