Cara Membuka Perniagaan Jahit dan Perubahan

Anda boleh memulakan perniagaan kecil dengan memanfaatkan kemahiran menjahit anda. Dengan menawarkan perkhidmatan, seperti pembaikan pakaian, jahitan khusus dan penggantian kancing, anda dapat menghasilkan pendapatan tetap dengan perniagaan yang mempunyai pelanggan yang kembali. Anda mempunyai pilihan untuk bermula sebagai perniagaan dari rumah atau mendirikan kedai di lokasi runcit. Kejayaan anda akan bergantung pada kualiti pemasaran dan perkhidmatan pelanggan anda, serta kualiti pekerjaan anda.

1

Periksa peralatan anda. Anda mesti mempunyai mesin jahit bertaraf komersial yang tahan terhadap penggunaan berulang serta pelbagai jenis kain. Pastikan mesin dalam keadaan baik dan menjalin hubungan dengan seseorang yang boleh melakukan penyelenggaraan rutin di atasnya. Anda juga mesti mempunyai mesin kedua sekiranya mesin utama anda tidak berfungsi buat sementara waktu. Mesin sandaran tidak semestinya mahal atau tugas berat seperti mesin utama anda, tetapi mesin ini cukup dipercayai untuk anda gunakan untuk menyelesaikan pesanan. Peralatan anda adalah teras perniagaan anda, jadi walaupun anda membeli peralatan terpakai, pastikan ia adalah kualiti terbaik yang anda mampu.

2

Pilih lokasi anda. Anda boleh bermula dari rumah jika anda ingin menjimatkan kos overhead, tetapi anda mesti yakin bahawa anda dikelilingi oleh perniagaan dan rumah yang mencukupi untuk memberi anda bekalan pelanggan yang tetap. Sekiranya rumah anda terpencil dari kawasan berpenduduk ramai, pertimbangkan untuk membuka kedai lebih dekat dengan bakal pelanggan. Perniagaan jahitan dan penukaran cenderung sangat tempatan, yang bermaksud bahawa pelanggan tidak akan menempuh jarak yang jauh untuk perkhidmatan anda.

3

Pasarkan syarikat anda dengan bekerjasama dengan perniagaan lain. Kunjungi perkhidmatan dobi dan cucian kering tempatan dan tawarkan untuk memberi mereka 10 peratus daripada setiap pesanan yang datang melalui rujukan dari mereka. Kirimkan risalah di papan buletin di mesin cuci. Pakaian tawaran menyimpan perkhidmatan perubahan anda; pelanggan mereka mungkin memerlukan pemasangan dan pemasangan yang sesuai. Ini dapat meningkatkan perkhidmatan kedai pakaian sambil memberi anda pelanggan baru. Sekiranya anda mempunyai kenderaan yang boleh dipercayai, anda boleh menawarkan perkhidmatan pengambilan dan penghantaran.

4

Kekal pelanggan. Sentiasa memupuk pelanggan berulang. Lakukan ini dengan menindaklanjuti panggilan telefon untuk melihat apakah pelanggan berpuas hati dengan pekerjaan anda. Juga tawarkan untuk menyelesaikan masalah dengan kerja anda tanpa bayaran tambahan. Tawarkan potongan untuk pelanggan berulang, dan hantar kad pos secara berkala untuk mengingatkan mereka bahawa anda menghargai perniagaan mereka.