Cara Membolehkan Firefox memuat turun Perkara

Sekiranya Mozilla Firefox tidak dapat memuat turun dari Internet, salah satu komponennya mungkin rosak dan perlu diset semula atau dihapuskan. Oleh kerana Firefox memuat turun item ke lokasi lalai secara automatik seperti folder Desktop atau Muat turun anda, anda mungkin menghadapi masalah dengan lokasi ini dan perlu memilih yang lain atau membersihkan isinya. Penyelesaian lain adalah membersihkan add-on dan plugin anda, kerana perisian ini boleh mengganggu fungsi muat turun Firefox. Anda juga mungkin mahu menetapkan semula sistem keselamatan Internet anda, kerana konfigurasi mungkin menghalang muat turun Internet.

Tetapkan Semula Folder Muat Turun

1

Buka Mozilla Firefox. Ketik "about: config" di bar alamat dan tekan "Enter."

2

Ketik "browser.download" di kotak Filter dan tekan "Enter."

3

Cari yang berikut dalam senarai pilihan Firefox. Klik kanan pilihan yang mempunyai status "set pengguna" dan pilih "Tetapkan semula."

browser.download.dir browser.download.downloadDir browser.download.folderList browser.download.lastDir browser.download.useDownloadDir

4

Tutup dan mulakan semula Firefox. Klik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan pilih "Pilihan."

5

Klik tab "Umum" dan pilih pilihan "Simpan Fail ke". Klik butang "Browse".

6

Pilih lokasi muat turun pada cakera keras anda dan klik "OK" atau "Simpan."

Padamkan fail pilihan Firefox

1

Klik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox. Navigasi ke menu Bantuan dan pilih "Maklumat Penyelesaian Masalah."

2

Klik butang "Tunjukkan Folder" di bahagian Asas Aplikasi untuk membuka tetingkap folder profil.

3

Klik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan pilih "Keluar."

4

Pergi ke tetingkap folder profil dan cari dan hapus fail atau fail "prefs.js". Cari dan padamkan fail "user.js" dan "prefs.js.moztmp".

5

Tutup tetingkap folder profil dan mulakan semula Firefox.

Keluarkan Pemalam Muat turun Pengurus

1

Navigasi ke skrin utama komputer anda. Arahkan ke sudut kanan atas skrin anda, gerakkan penunjuk tetikus ke bawah dan ketuk "Cari." Masukkan "Komputer Saya" di kotak carian, klik "Aplikasi" dan pilih "Komputer Saya."

2

Klik pada "C: / Drive" anda. Pilih "Fail Program."

3

Klik pilihan "Mozilla Firefox" dan pilih folder "Plugins".

4

Cari dan hapus plugin pengurus muat turun berikut dari folder Pemalam dengan mengklik kanan ikon mereka dan memilih "Padam."

NPGetRt.dll (GetRight) NPWinGet.dll (WinGet) npdap.dll (Muat turun Accelerator Plus) npfd.dll (FreshDownload) NPNXCatcher.dll NPNXCatcher (Audio) .dll NPNXCatcher (Video) .dll (Pengangkutan Bersih)

Tetapkan Semula Sistem Keselamatan Internet

1

Navigasi ke skrin utama komputer anda. Arahkan ke sudut kanan atas skrin anda, gerakkan penunjuk tetikus ke bawah dan ketuk "Cari." Ketik "Jalankan" di medan carian dan tekan "Enter."

2

Ketik "inetcpl.cpl" ke dalam bidang Run dan tekan "OK" untuk membuka tetingkap Internet Properties.

3

Klik tab "Keselamatan" dan pilih zon Internet anda. Tetapkan keselamatan ke "Tahap lalai."