Cara Membahagi Data Excel Menjadi Dua Lajur

Semasa anda mengedit hamparan perniagaan, kadang-kadang anda akan mendapati lajur data di Excel perlu dibahagikan kepada dua lajur untuk meningkatkan penyortiran atau pengekstrakan rekod. Contohnya, nombor telefon mungkin perlu dibahagi sehingga kod kawasan berada dalam lajur yang terpisah, atau lajur nama mungkin perlu dibahagi menjadi satu lajur untuk nama belakang dan satu lajur untuk nama depan. Memisahkan lajur adalah tugas yang agak mudah.

 1. Masukkan Dua Lajur

 2. Masukkan dua lajur di sebelah kanan lajur yang mengandungi data yang perlu dibahagi.

 3. Salin Sel ke Lajur Baru Pertama

 4. Salin semua sel dari lajur asal ke lajur baru pertama.

 5. Klik "Tukar Teks ke Lajur"
 6. Pilih tab Data, dan klik "Tukar Teks ke Lajur." Ini memulakan wizard untuk membantu membahagikan data.

 7. Klik "Seterusnya"
 8. Terima jenis yang ditentukan secara automatik dengan mengklik "Seterusnya."

 9. Pilih Karakter yang Membahagi Data

 10. Pilih watak yang membahagikan data. Bergantung pada data anda, ini mungkin spasi, koma, tanda sempang atau watak lain. Tetingkap pratonton menunjukkan bagaimana data akan dibahagi dengan watak yang telah anda pilih. Klik "Seterusnya" apabila anda selesai.

 11. Semak Hasilnya dan Buat Semula jika Perlu

 12. Klik "Next" pada skrin ketiga. Data dari lajur asal kini dibahagikan kepada dua lajur baru. Sekiranya hasilnya tidak betul, hapus isi dua lajur baru, dan jalankan wizard Teks ke Lajur sekali lagi, memilih pembatas yang berbeza. Sekiranya hasilnya memuaskan, hapus ruangan asal.

 13. Petua

  Pendekatan alternatif adalah menyalin semua sel dari lajur asal ke kedua lajur baru. Kemudian gunakan Cari dan Ganti dan penyuntingan manual untuk mengubah kandungan di setiap lajur. Ini hanya perlu jika data dalam lajur asal dimasukkan atau diformat secara tidak konsisten.

  Wizard Teks ke Lajur juga dapat digunakan untuk membagi satu lajur menjadi tiga atau lebih lajur - masukkan saja lajur yang diperlukan sebelum memulakan wizard.

  Dalam beberapa kes, penyihir Teks ke Lajur mungkin tidak memberikan hasil yang baik. Pendekatan alternatif adalah membuat formula menggunakan fungsi KIRI dan KANAN di lajur baru. Sebagai contoh, jika nombor telefon sembilan digit berada di sel A1, menggunakan = KIRI (A1,3) di sel B1 akan meletakkan kod kawasan di sel B1. Setelah sel diisi, salin lajur dan tampalkan ke lokasi yang sama. Gunakan Paste Special dan pilih Nilai untuk menukar kandungan sel dari hasil formula menjadi data. Kemudian padamkan lajur asal.

  Satu ons pencegahan bernilai satu pon penawar. Semasa membuat hamparan, setiap lajur harus menjadi unit maklumat sekecil mungkin. Jauh lebih mudah untuk menggabungkan data daripada memisahkannya, dan menggabungkan data dapat dilakukan secara automatik menggunakan fungsi CONCATENATE.

  Amaran

  Untuk mana-mana hamparan besar atau kritikal, lakukan pemisahan pada salinan fail terlebih dahulu, untuk memastikan ia berfungsi dengan betul dan tidak menimbulkan masalah.

  Sekiranya ada formula yang memerlukan data dari lajur unplit asli, masukkan lajur ketiga yang menggabungkan data dari dua lajur baru menggunakan fungsi CONCATENATE. Kemas kini formula untuk merujuk lajur baru gabungan data.

  Sekiranya wizard Teks ke Lajur meminta untuk mengganti kandungan sel tujuan, klik "Batal." Pembatas yang dipilih muncul lebih dari sekali di lajur asal, dan ahli sihir berusaha membuat tiga lajur di mana hanya ada dua ruang. Pilih pembatas lain dan ubah data dalam lajur asal, atau masukkan tiga lajur, jalankan wizard dan edit data secara manual untuk menghilangkan lajur ketiga.