Cara Melalui Talian Faks Sibuk

Mesin faks merupakan kaedah mudah untuk berkongsi maklumat yang perlu sampai lebih cepat daripada surat biasa yang dapat menghantarnya. Apabila mesin yang anda cuba hubungi berdering sibuk untuk jangka masa yang panjang, kekecewaan menguruskan tugas faks anda hingga kesimpulan yang memuaskan dapat merampas waktu kerja yang produktif. Untuk menyampaikan dokumen anda kepada penerimanya, gunakan pendekatan terstruktur untuk menyelesaikan masalah hubungan calon anda.

1

Benarkan mesin faks anda memanggil semula nombor sibuk. Mesin faks mencuba semula panggilan secara automatik apabila pihak penerima gagal menjawab. Berapa kali percubaan semula mesin anda dapat disesuaikan, jadi periksa tetapan panduan pengguna anda.

2

Hubungi talian suara pelanggan atau vendor ke nombor faks langsung yang anda hantar. Tanyakan bila dia mengharapkan talian faksnya dihapus sehingga anda dapat menyasarkan waktu panggilan anda. Sekiranya talian tidak dapat dihapus tepat pada waktunya, periksa nombor faks lain yang boleh anda gunakan untuk menghantar bahan tersebut, sama ada kepada rakan sekerja kenalan anda atau ke talian faks umum.

3

Tanya penerima anda jika anda boleh menghantar dokumen sebagai lampiran PDF ke mesej e-mel. Sekiranya penghantaran anda terdiri daripada fail yang berasal dari komputer anda, anda boleh menyaringnya dalam format Acrobat dan menghantarnya.

4

Gunakan keupayaan penghantaran yang diprogramkan oleh mesin faks anda untuk menghantar faks selepas beberapa jam apabila talian yang sangat sibuk akhirnya hilang. Hubungi penerima anda untuk mengesahkan bahawa bahan tersebut tidak akan terganggu untuk perhatiannya pada keesokan harinya.