Cara Membina Treler Konsesi

Memulakan perniagaan treler konsesi untuk menyerang sendiri dan menjadi bos anda sendiri boleh menjadi pilihan bagi orang yang suka bergerak dan mempunyai banyak kebebasan peribadi. Treler baru berharga lebih tinggi daripada $ 50,000, sementara treler terpakai berharga kurang dari separuh harganya. Anda juga boleh membuat keputusan untuk membina treler konsesi anda sendiri dengan menukar treler kargo tertutup menjadi tempat konsesi mudah alih untuk menjimatkan lebih banyak wang.

Peraturan Jabatan Kesihatan

Treler konsesi biasanya diatur oleh jabatan kesihatan tempatan. Elemen reka bentuk treler - merangkumi masalah pengendalian makanan, penyimpanan dan kebersihan - biasanya harus memenuhi kod dan mungkin melalui pemeriksaan. Sebelum anda mula membina treler konsesi, hubungi jabatan kesihatan tempatan di komuniti yang anda rancangkan untuk berniaga untuk mengetahui peraturan apa yang akan berlaku untuk operasi anda. Ini akan membantu dalam mengembangkan rancangan pembinaan anda untuk memenuhi kod kesihatan sebelum anda menyusun semuanya.

Saiz Treler

Saiz treler harus cukup besar untuk mengendalikan peralatan yang anda perlukan, cukup kuat untuk menangani beban yang diharapkan ketika penuh dan cukup besar untuk memberi ruang yang cukup bagi orang untuk bergerak tanpa membahayakan diri sendiri atau orang lain. Faktor-faktor yang mungkin anda ingin pertimbangkan termasuk: berapa pekerja yang akan bekerja di treler; saiz dan jumlah penyediaan makanan; dan mengendalikan peralatan, ruang simpanan, dan peralatan sanitasi.

Pembinaan

Jabatan kesihatan biasanya memerlukan dinding dan kaunter dibuat dengan bahan tidak berpori yang mudah dijaga dan dibersihkan. Bahan popular seperti Formica dan keluli tahan karat umumnya boleh digunakan. Lantai tidak boleh licin dan boleh dicuci. Jubin seramik adalah pilihan yang popular untuk lantai di banyak tempat perkhidmatan makanan. Sekiranya memasak atau memanggang akan berlaku, sistem penutup dan saluran mungkin diperlukan untuk mengudarakan treler. Stesen pembersihan sanitasi biasanya diperlukan. Kotak elektrik dan sambungan gas harus dipasang untuk menghidupkan peralatan dan menyediakan bahan bakar ke kawasan memasak. Pembukaan di samping treler diperlukan untuk melayani pelanggan.

Pasang Peralatan

Semua peralatan yang diperlukan harus dipasang dan disambungkan dengan betul untuk mengelakkan masalah. Kod paip dan elektrik biasanya harus dipenuhi dan menggunakan perkhidmatan tukang paip profesional atau juruelektrik mungkin diperlukan untuk melakukan pekerjaan jenis ini. Peralatan harus diletakkan supaya setiap bahagian dapat diakses dan digunakan dengan mudah. Letakkan alat pemadam api berhampiran kawasan memasak sekiranya berlaku kebakaran. Setelah semua peralatan yang anda perlukan untuk membuat menu disiapkan, dan treler telah selesai menjalani pemeriksaan kesihatannya, treler tersebut harus siap digunakan.