Adakah Teg Foto Facebook Hilang Semasa Menyekat Orang?

Ciri blok membolehkan ahli melindungi privasi mereka dengan mengehadkan kebanyakan komunikasi dan fungsi Facebook antara dua orang. Walaupun secara signifikan membatasi keterlihatan kehadiran Facebook seseorang, ada beberapa keadaan tertentu ketika hubungan tidak dapat diputuskan. Bergantung pada asalnya, tag foto Facebook mungkin tetap utuh atau sepenuhnya setelah sekatan selesai.

Mengenai Sekatan

Apabila anda menyekat ahli Facebook, dia tidak lagi dapat melihat kandungan anda, termasuk kebanyakan foto, video dan Garis Masa peribadi anda. Menyekat adalah timbal balik, jadi setelah seseorang memulakan blok, kedua-dua anggota tidak dapat melihat catatan anggota yang lain. Pemberitahuan tidak dihantar untuk menyekat, menjaga kerahsiaan orang yang melakukan penyekat tersebut. Percubaan yang tidak berjaya untuk melihat halaman Facebook anda dan berkomunikasi mungkin membolehkan ahli mengetahui bahawa anda telah menyekatnya.

Sekatan dan Foto

Apabila anda menyekat seseorang, tanda foto mungkin hilang sepenuhnya, sebahagian atau tidak sama sekali. Sekiranya pada awalnya anda menyiarkan foto tersebut, dan menambahkan tag, nama dan tanda tersebut akan hilang, hanya tinggal wajah atau rupa orang tersebut dalam gambar. Sekiranya anda tidak mengepos foto pada asalnya, teg tersebut akan kekal dengan fungsi terhad. Foto dan nama orang itu akan tetap kelihatan tetapi, dari sudut pandangan anda, teg tidak akan lagi dihubungkan ke Garis Masa orang tersebut. Bagi orang lain yang belum menyekat ahli itu, teg tersebut akan kekal dengan pautan yang berfungsi ke Garis Masa.

Alternatif Privasi Foto

Selain menyekat, anda dapat menyesuaikan privasi untuk setiap foto atau album untuk menghadkan keterlihatannya. Buka album yang ingin anda hadkan dan klik ikon tetapan berbentuk roda gigi di sudut kanan bawah. Gunakan pilihan "Jangan bagikan ini dengan ..." di kotak dialog yang dihasilkan untuk membatasi keterlihatan individu untuk album. Sesuaikan tetapan privasi untuk setiap foto dalam album "Muat Naik Mudah Alih", "Gambar Profil" dan "Foto Garis Masa" anda. Perhatikan bahawa gambar dalam album "Foto Sampul" mesti selalu mempunyai tetapan "Umum".

Pengecualian Lain untuk Menyekat

Walaupun menyekat menghapus hampir semua hubungan antara dua anggota Facebook, terdapat beberapa pengecualian dari peraturan tersebut. Walaupun menyekat seseorang, anda mungkin masih melihat mesej dari dia di peti masuk anda, dan berbual melalui perbualan kumpulan. Kedua-dua jenis mesej boleh dihapus sebelum atau selepas menyekat. Kandungan yang disiarkan yang berurusan dengan rakan bersama mungkin juga kelihatan, seperti catatan pada Garis Masa rakan itu. Keahlian kumpulan bersama, jemputan acara, permainan dan aplikasi juga membolehkan anda melihat dan berinteraksi secara tidak langsung dengan orang yang anda blokir.

Cara Menyekat

Klik ikon berbentuk kunci di sudut kanan atas mana-mana halaman Facebook dan klik "Bagaimana saya menghalang seseorang daripada mengganggu saya?" pautan. Ketik nama atau alamat e-mel orang yang ingin anda blokkan dalam kotak dialog yang dihasilkan dan klik butang "Sekat". Untuk menyahsekat, klik pautan "Lihat Semua Pengguna yang Dicekal" setelah "Bagaimana saya menghentikan seseorang daripada mengganggu saya?" pautan. Pilih pilihan "Nyahsekat" di sebelah nama orang yang ingin anda nyahsekat. Ini hanya akan membalikkan tindakan menyekat; permintaan rakan baru perlu dihantar oleh salah satu pihak untuk menjalin semula hubungan.