Cara Menyalin Filem Ke PC

Menyimpan salinan filem tempatan di PC berguna untuk sama ada anda melakukan perjalanan perniagaan atau membuat persembahan untuk pelanggan atau pekerja. Prosedur untuk menyalin filem ke pemacu cakera keras komputer berbeza-beza bergantung pada dari mana filem itu berasal. Untuk filem yang dibeli dan bukan milik anda sendiri, beberapa portal muat turun sah tersedia.

Dari Pemacu Luaran

Pasangkan pemacu cakera keras luaran, tongkat USB atau pembaca kad memori dan tetingkap autoplay mungkin muncul memberi anda pilihan pilihan; jika ya, klik "Buka folder untuk melihat fail" untuk melihat kandungan pemacu. Sekiranya main automatik dilumpuhkan, buka menu Mula dan klik "Komputer", kemudian klik dua kali pada pemacu luaran. Pilih filem yang akan disalin, tekan "Ctrl-C", kemudian arahkan ke folder pada cakera keras tempatan tempat anda ingin menyimpan fail tersebut. Tekan "Ctrl-V" untuk menyalin fail filem dan menyelesaikan prosesnya.

Dari Peranti Mudah Alih

Banyak kaedah yang berbeza dapat digunakan untuk memindahkan filem dari telefon atau tablet, bergantung pada jenis perangkat, sistem operasi yang dijalankan dan aplikasi yang dipasang di atasnya. Pada kebanyakan peranti, termasuk yang menjalankan iOS dan Android, kaedah yang paling mudah adalah memasangkan peranti ke PC anda menggunakan kabel USB dan menyalin fail filem dari skrin Komputer di Windows. Menyelaraskan aplikasi, seperti Dropbox lintas platform, juga dapat digunakan untuk memindahkan filem dari peranti mudah alih ke PC.

Dari Kedai Dalam Talian

Muat turun filem boleh didapati secara sah dari pelbagai kedai dalam talian. Kedai iTunes, Filem Google Play, Amazon dan Blockbuster semuanya menawarkan filem untuk dimuat ke PC. Tidak semua kedai ini sesuai dengan setiap peranti mudah alih, jadi jika anda berencana untuk menonton filem di telefon atau tablet, periksa apakah perkhidmatan yang anda pilih sesuai dengan peranti anda. Setelah anda mengesahkan akaun dan mengesahkan kaedah pembayaran pada salah satu perkhidmatan ini, anda boleh memuat turun filem terpilih mengikut keperluan.

Dari Perkhidmatan Penstriman

Sebilangan besar perkhidmatan streaming video tidak membenarkan filem dimuat turun ke PC tempatan secara kekal. Laman web seperti Hulu, Netflix dan YouTube melarang aktiviti ini dalam syarat perkhidmatan mereka. Untuk memuat turun filem dari laman web ini, anda mesti menghubungi pemilik kandungan secara langsung. Portal video seperti YouTube dan Vimeo membolehkan anda memuat turun kandungan yang telah anda buat dan muat naik pada bila-bila masa - misalnya, untuk YouTube, klik ikon avatar anda di bahagian atas mana-mana halaman YouTube dan pilih "Pengurus Video". Pilihan muat turun disediakan di menu lungsur di bawah setiap filem di saluran anda.