Cara Mengira Cukai Gaji untuk Majikan

Malah perniagaan kecil dengan hanya beberapa pekerja diminta untuk mengira dan mengumpulkan cukai gaji. Dalam kebanyakan kes, perniagaan akan mengontrak pemprosesan pembayaran gaji ke perkhidmatan khusus jika tidak cukup besar untuk membenarkan kos pentadbiran melakukan pembayaran gaji secara dalaman. Walau bagaimanapun, jika anda menjalankan atau menguruskan perniagaan kecil, anda masih perlu mengetahui bagaimana cukai gaji untuk pekerja anda dikira, walaupun anda tidak perlu mengambil kalkulator dan melakukan pekerjaan secara manual.

1

Tentukan gaji kasar pekerja. Sertakan gaji setiap jam atau gaji ditambah tip, komisen dan pampasan lain yang boleh dikenakan cukai. Anda tidak boleh memasukkan jarak tempuh atau penggantian lain untuk perbelanjaan perniagaan.

2

Gandakan jumlah elaun penahanan yang dituntut oleh pekerja pada borang W4nya dengan jumlah satu elaun untuk status pemfailannya dan jangka masa pembayarannya. Sebagai contoh, jika status pemfailannya adalah tunggal dengan dua elaun yang dituntut dan tempoh pembayaran anda adalah setiap minggu, anda mempunyai 2 X $ 70.19 (jumlah 2010) dengan jumlah keseluruhan $ 140.38. Kurangkan jumlah ini dari gaji kasar. Selain itu, tolak sebarang pemotongan cukai, seperti caruman untuk rancangan persaraan ditangguhkan cukai. Selebihnya adalah pendapatan bercukai persekutuan pekerja.

3

Hitung cukai pendapatan persekutuan yang akan ditahan. Cukai pendapatan persekutuan dikira menggunakan rangkaian kurungan cukai dengan peratusan yang meningkat seiring dengan kenaikan pendapatan. Rujuk jadual cukai tahun semasa untuk mencari angka yang tepat untuk digunakan. Katakan pekerja mempunyai pendapatan bercukai persekutuan sebanyak $ 500. Dengan menggunakan jadual 2010, anda tidak akan memotong cukai untuk $ 116 pertama, 10 peratus daripada $ 116 hingga $ 200 dan 15 peratus daripada jumlah lebih dari $ 200. Dalam contoh ini, jumlah cukai pendapatan persekutuan adalah $ 53.40.

4

Bayangkan mana-mana cukai pendapatan negeri atau tempatan yang akan ditahan. Setiap negeri mempunyai formula tersendiri, jadi anda perlu mendapatkan petunjuk yang berlaku untuk anda. Sebagai contoh, di Texas anda akan menghubungi Pengawal Akaun Awam Texas. Di negeri-negeri lain, agensi itu boleh dipanggil Jabatan Hasil atau Percukaian.

5

Hitung cukai Jaminan Sosial dan Medicare yang akan ditolak dari gaji pekerja. Kedua-duanya adalah cukai kadar rata. Gandakan gaji kasar sebanyak 6.2 peratus untuk mengira cukai Jaminan Sosial. Untuk penggunaan Medicare 1.45 peratus. Walau bagaimanapun, jika pendapatan pekerja telah melepasi ambang pendapatan tahunan, tolak cukai Jaminan Sosial. Tidak ada had untuk cukai Medicare. Perniagaan menyumbang jumlah yang hampir sama untuk setiap cukai yang tidak ditolak dari gaji pekerja.

6

Gambar cukai pengangguran persekutuan (FUTA) dan negeri (SUTA). Ini adalah cukai yang dibayar oleh majikan. Anda harus mengira cukai SUTA terlebih dahulu menggunakan peraturan untuk negeri anda. Cukai FUTA adalah 6.2 peratus daripada $ 7000 pertama dari gaji pekerja. Namun, anda boleh mengambil kredit hingga 5.4 peratus untuk cukai SUTA yang dibayar, yang dapat mengurangkan cukai FUTA hingga hanya 0,8 persen.