5 Bahagian Iklan Pengiklanan

Sama ada anda mengiklankan acara, produk baru atau perkhidmatan, membuat iklan dapat membantu anda memberitahu, meyakinkan dan bahkan mengingatkan pelanggan semasa dan berpotensi mengenai jenama anda. Iklan periklanan diletakkan di surat khabar, majalah dan di laman web. Tidak kira di mana anda meletakkan iklan, iklan yang berjaya mengandungi lima bahagian utama.

Tajuk utama

Tajuk utama adalah aspek utama iklan iklan. Selalunya muncul di bahagian atas iklan atau di tengah sehingga iklan tersebut segera menarik perhatian calon pelanggan. Tajuk utama mengandungi beberapa perkataan teks dan harus langsung dan tepat agar tidak membanjiri pembaca. Tajuk utama anda harus berjanji kepada pembaca, dengan menyatakan apa yang akan mereka temui sekiranya mereka terus membaca iklan yang lain. Tajuk utama dan janjinya harus mengatasi masalah, masalah atau minat pengguna anda.

Sub-tajuk utama

Sub-tajuk muncul secara langsung di bawah tajuk utama. Teksnya biasanya lebih kecil dan memberikan lebih banyak gambaran mengenai produk yang anda jual, sambil menjelaskan lebih lanjut mengapa pelanggan harus berhati-hati untuk terus membaca. Sub-tajuknya boleh menjadi panjang ayat.

Kebaikan

Pelanggan berpotensi anda ingin mengetahui bagaimana kehidupan mereka bertambah baik jika mereka menggunakan produk atau perkhidmatan yang anda promosikan. Atas sebab ini, penting untuk mengubah ciri produk atau perkhidmatan anda menjadi faedah. Sekiranya anda menjual ketuhar gelombang mikro, satu ciri ialah waktu memasak cepat, jadi faedahnya mungkin ibu bapa menghabiskan lebih sedikit masa di dapur dan keluarga dapat makan lebih cepat. Anda boleh menyenaraikan faedah anda dalam poin-poin, seperti kata-kata individu atau bahkan dalam bentuk perenggan.

Imej

Walaupun tidak semua iklan mengandungi gambar, banyak syarikat menggunakan gambar produk mereka, atau orang yang menggunakan produk mereka, untuk menarik minat pengguna. Pastikan gambar yang anda gunakan sesuai dengan skala iklan dan jelas. Sekiranya anda tidak menggunakan gambar produk anda, anda boleh memasukkan gambar logo anda.

Seruan untuk bertindak

Dapatkan bakal pelanggan anda untuk bertindak berdasarkan tawaran anda dengan memasukkan ajakan bertindak di dalam anda. Ajakan bertindak biasanya muncul di akhir iklan dan digunakan untuk menambahkan rasa mendesak. Ia harus memberi petunjuk kepada pelanggan mengenai langkah-langkah yang harus diambil untuk membeli barang anda atau mendaftar dengan perkhidmatan melalui syarikat anda. Anda boleh meminta pelanggan untuk mengunjungi laman web anda, membuat panggilan untuk membuat janji temu atau mampir ke lokasi anda.