Cara Melaraskan Tetapan Warna Pencetak untuk Mengurangkan Hijau

Mengkonfigurasi pencetak warna anda untuk mengurangkan pewarnaan hijau sebelum memproses dokumen atau gambar dapat menimbulkan cabaran, kerana ini bukan prosedur pencetakan standard. Walau bagaimanapun, belajar bagaimana menggunakan tetapan pencetak untuk mengurangkan jumlah hijau dalam gambar boleh menjadi berguna, terutamanya jika perniagaan anda mempunyai keperluan palet warna khusus untuk semua bahan cetak. Sebagai alternatif, anda boleh mengubah foto itu sendiri untuk mengurangkan warna hijau sebelum mencetak.

Sediakan Foto / Dokumen

Mengurangkan warna hijau dalam cetakan hanya berfungsi dengan pencetak warna yang mempunyai empat kartrij dakwat yang berasingan. Sekiranya pencetak anda menggunakan kartrij warna tunggal, anda tidak akan dapat mematikan warna tertentu buat sementara waktu. Langkah pertama anda adalah membuka foto atau dokumen yang ingin anda cetak di komputer anda dan klik menu "File". Setelah memilih butang "Cetak", anda dapat memilih pencetak warna anda dari daftar pencetak di bahagian atas kotak dialog.

Tetapan Cetakan

Anda boleh mengubah banyak tetapan sebelum memulakan tugas cetak, termasuk kartrij mana yang akan digunakan. Nama tab mungkin sedikit berbeza bergantung pada jenama pencetak, tetapi setelah mengklik pada butang "Properties" di sebelah nama pencetak anda, anda perlu membuka tab "Maintenance," atau yang serupa dengan nama di sebelah kanan.

Tetapan Kartrij Dakwat

Kartrij dakwat sian dan kuning bekerjasama untuk menghasilkan cetakan hijau. Oleh kerana tidak ada kartrij hijau khusus, anda mesti mematikan warna kuning atau sian untuk mengurangkan hijau. Setelah mengklik pada butang "Tetapan Kartrij Tinta", anda boleh membatalkan pilihan kartrij dakwat "Sian" atau "Kuning". Mengklik "OK" menutup kotak dialog Tetapan Kartrij Tinta; mengklik "OK" sekali lagi mengembalikan anda ke tetingkap cetak utama.

Cetak dengan Hijau Berkurang

Mengklik butang "OK" di tetingkap Cetak akan menghantar foto atau dokumen anda ke pencetak warna anda untuk diproses tanpa kartrij kuning atau sian. Anda boleh mengaktifkan semula kartrij kemudian dengan masuk ke menu Tetapan Kartrij Tinta.

Imbangan Warna Imej

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan cetakan, program penyuntingan gambar menawarkan pilihan tambahan. Selepas anda memilih "Color Balance" atau alat yang diberi nama serupa yang terdapat di kebanyakan editor gambar, termasuk Photoshop, PaintShop Pro dan IrfanView, menyeret slaid "Magenta / Green" ke sisi "Magenta" akan mengurangkan warna hijau gambar. Setelah menyimpan perubahan anda, anda seharusnya dapat mencetak gambar atau dokumen tanpa ada perubahan pada tetapan pencetak lalai.