Kamera Web yang baik untuk Ubuntu

Sistem operasi Linux desktop Ubuntu menyokong banyak kamera web, tetapi tetap disarankan anda mengesahkan bahawa kamera web yang ingin anda beli serasi dan berfungsi dengan pemacu Ubuntu. Sistem operasi menyediakan beberapa alat asli yang dapat membantu anda menguji kamera web anda dan menambahkan ciri tambahan padanya, tetapi ini mungkin mengambil langkah tambahan berbanding dengan pemasangan Windows atau Mac.

Memilih Kamera Web yang Betul

Ubuntu memberikan sokongan untuk pemacu Kelas Video USB (UVC) yang menentukan bagaimana streaming video berfungsi dari peranti yang disambungkan ke komputer anda melalui kabel USB, termasuk kamera web. Peranti anda perlu berfungsi dengan sekurang-kurangnya satu pemacu UVC, tetapi kamera web menggunakan beberapa pemacu - seperti WebCam SCB-0385N, WebCam SC-0311139N dan WebCam SC-03FFL11939N - mungkin memerlukan ujian tambahan untuk disiapkan dengan betul. Komuniti Ubuntu menyediakan senarai peranti UVC Linux yang disokong terkenal (lihat pautan di Sumber), walaupun tidak semestinya lengkap.

Jadilah Cheesy Dengan Ujian

Matlamat Ubuntu untuk kamera web adalah untuk membiarkan peranti ini berfungsi sebaik sahaja ia dipasang ke komputer anda. Ini memberi anda cara cepat untuk menguji apakah kamera berfungsi, tetapi Cheese akan membolehkan anda menguji semua ciri-cirinya. Cheese adalah program GNOME untuk mengambil video dan gambar kamera web dan sering disertakan dalam binaan Ubuntu secara lalai. Anda boleh memasang Keju pada sistem anda jika anda tidak memilikinya dengan membuka tetingkap terminal dan mengetik perintah "sudo apt-get install cheese" (tanpa tanda petik). Keju akan mengesan kamera web anda secara automatik dan menunjukkan kepada anda apa yang dilihat oleh kamera.

Pemasangan Pemandu

Pemacu kamera web Ubuntu akan disertakan dengan komputer dan kamera web anda, jadi pemasangan manual biasanya tidak diperlukan. Namun, jika kamera web anda tidak berfungsi dengan segera, disarankan untuk memasangnya secara manual untuk mengesahkan bahawa ia beroperasi dengan betul. Pemacu terkini boleh didapati melalui IdeasOnBoard (lihat pautan di Sumber) untuk pemasangan manual. Terdapat juga pemacu sekunder seperti Ov51x (lihat pautan di Sumber) yang dapat memberikan sokongan kepada kamera web baru dan membantu anda menyelesaikan masalah. Pemacu seperti OV51x memberi anda pilihan untuk mengedit tajuk dan pemacu untuk menyempurnakan sokongan kamera web.

Sokongan Perisian Pihak Ketiga

Perisian video pihak ketiga menyediakan ujian dan sokongan kamera web di Ubuntu. Banyak webcam akan disenaraikan jika menyokong perisian yang berbeza ini. Tiga perkhidmatan yang paling popular untuk Ubuntu adalah VLC, FFmpeg dan MPlayer (lihat pautan dalam Sumber). VLC menyediakan penjimatan video dan gambar dalam pelbagai jenis fail dan mempunyai banyak ciri canggih. Untuk sokongan asas, pengguna juga beralih ke FFmpeg untuk rakaman dan streaming video atau MPlayer untuk memaparkan aliran video kamera web.