Bagaimana Membangun Program Jaminan Kualiti

Membuat produk berkualiti tinggi menjadikan pelanggan anda setia dan pekerja anda terlibat. Anda boleh membuat program jaminan kualiti dengan menentukan standard dan menggariskan langkah-langkah yang diperlukan untuk mencapainya. Di syarikat yang lebih besar, program jaminan kualiti dapat melibatkan personel yang berdedikasi dan dokumentasi yang luas. Dalam perniagaan yang lebih kecil, jaminan kualiti jauh lebih sederhana dan tidak formal, asalkan mencapai hasil yang diinginkan.

Petua

Untuk membina program jaminan kualiti, merancang langkah-langkah untuk: menentukan dan mengukur kualiti; menguji produk untuk menentukan sama ada memenuhi piawaian ini; menilai risiko; dan menilai semula standard.

Menentukan Piawaian dan Matlamat

Kualiti bermaksud banyak perkara bagi banyak orang, dan definisi yang berlaku untuk sistem penjagaan kesihatan tidak semestinya sama dengan yang berlaku untuk institusi perkhidmatan makanan. Jelaskan matlamat anda sebelum membina program jaminan kualiti anda dengan membincangkan dan menentukan dengan kakitangan anda apa maksudnya dalam industri tertentu anda untuk memuaskan pelanggan anda dan membuat produk yang berjaya anda jual.

Tentukan petunjuk prestasi utama untuk memberikan penanda aras untuk mengukur kualiti. Ini mungkin termasuk pengukuran kepuasan pelanggan, kadar kerusakan atau pengembalian produk, atau parameter prestasi tertentu seperti kelajuan prestasi. Tuliskan piawaian ini dan sampaikan kepada kakitangan anda supaya anda dapat merujuknya semula kerana produk anda dihasilkan, digunakan dan dijual.

Menyatakan Prosedur dan Dasar

Semakin spesifik mengenai standard jaminan kualiti anda, semakin berkesan anda dapat merujuknya semula semasa proses pengeluaran dan penjualan. Kembangkan manual dengan petunjuk dan parameter langkah demi langkah untuk menilai hasil. Manual anda juga harus mengandungi arahan untuk protokol untuk menangani situasi di mana hasilnya tidak sesuai dengan standard yang anda tetapkan sejak awal.

Sebaiknya memiliki manual yang terpisah untuk setiap jabatan, kerana prosedur dan kriteria untuk kru pembuatan anda akan berbeza dengan yang relevan dengan pasukan penjualan anda. Maklumat dalam manual ini harus menggariskan bukan sahaja standard untuk prestasi produk tetapi juga kod tingkah laku untuk situasi sehari-hari, seperti ketepatan masa dan pakaian, dan situasi yang tidak biasa seperti keadaan darurat dan lonjakan permintaan.

Pelaksanaan dan Maklum Balas

Tidak cukup sekadar menuliskan prosedur anda dan mengharapkan kakitangan anda mengikutinya. Program jaminan kualiti adalah sistem pernafasan hidup, yang perlu dinilai dan dikemas kini setelah melihatnya dalam praktik dan apabila pemboleh ubah yang relevan berubah. Biarkan kakitangan anda mengetahui bahawa program baru sudah ada, dan berikan latihan semasa anda melakukan peralihan ke sistem baru anda. Tawarkan sokongan semasa mereka mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka; sentiasa hadir dan bersedia untuk menjawab soalan dan membetulkan kesilapan.

Program jaminan kualiti yang anda reka mungkin tidak berjalan lancar seperti yang anda jangkakan. Juga penting untuk terbuka untuk mendengar dan memasukkan maklum balas. Kesukaran awal dengan sistem anda mungkin disebabkan oleh kesalahan latihan atau kesalahan pekerja, atau mereka mungkin berpunca dari beberapa kekurangan dalam sistem itu sendiri. Tetap terbuka dengan salah satu kemungkinan ini, dan ambil kesempatan untuk belajar dari kesilapan dan salah perhitungan. Sekiranya anda memberi kuasa kepada pekerja untuk memberitahu anda apa yang mereka fikirkan, kemungkinan anda akan menerima maklumat berharga yang akan meningkatkan sistem anda secara keseluruhan.

Perisian Jaminan Kualiti

Mengautomasikan program jaminan kualiti anda dapat mempermudah nombor dan mengurus data. Perisian jaminan kualiti berguna untuk meletakkan langkah-langkah dalam proses anda; mengesan langkah dan mengira penyimpangan dari hasil yang diharapkan; menyimpan rekod kumpulan dengan maklumat mengenai pemboleh ubah yang boleh mempengaruhi hasil; dan mendokumentasikan sebarang perubahan dalam bahan yang anda gunakan. Anda boleh menggunakan program yang dirancang untuk standard jaminan kualiti umum, atau anda boleh membuat sistem anda sendiri berdasarkan keperluan khas syarikat anda.