Keperluan Sistem 3D Studio Max

Profesional kreatif seperti animator, pembangun permainan, artis kesan visual dan seniman grafik boleh memanfaatkan 3D Studio Max untuk membuat animasi, grafik gerakan dan model visual. Program ini, yang memiliki alat simulasi dan rendering lanjutan, memiliki seperangkat keperluan perkakasan dan sistem operasi tertentu yang harus dipenuhi untuk menjalankan aplikasi dengan baik.

Sistem operasi

3D Studio Max memerlukan sistem operasi Windows Professional. Ia tidak akan berfungsi dengan edisi Rumah atau Asas. Versi terbaru serasi dengan Windows XP Professional dengan Service Pack 3. Ia juga serasi dengan sistem Windows 7 Professional. Program ini juga hanya dijalankan pada versi Windows 32-bit dan 64-bit. Bit merujuk kepada bagaimana unit pemprosesan pusat komputer memproses data. Sistem 64-bit memproses data lebih pantas daripada sistem 32-bit.

Memori Dan Kelajuan Pemproses

3D Max Studio adalah aplikasi intensif memori yang menggunakan grafik yang sangat bergaya dan mewah untuk melakukan tugas seperti animasi dan pemodelan, jadi komputer yang serasi mesti mengandungi memori yang mencukupi. Untuk sistem 32-bit, sekurang-kurangnya 4GB memori disyorkan untuk menjalankan tugas penting. Untuk sistem 64-bit, sekurang-kurangnya 8GB memori diperlukan. Program ini juga memerlukan Intel Pentium 4 1.4 GHz atau pemproses AMD yang setara dengan teknologi SSE2 atau lebih tinggi untuk sistem 32-bit, dan Intel 64 atau pemproses AMD64 dengan teknologi SSE23 untuk sistem 64-bit.

Grafik

3D Studio Max adalah aplikasi berasaskan grafik, jadi seberapa baik atau buruk performanya bergantung pada kad grafik yang anda gunakan. Kad video dengan RAM sekurang-kurangnya 512MB diperlukan, tetapi 1GB atau lebih tinggi disyorkan untuk meningkatkan prestasi. Sebagai tambahan, versi terbaru teknologi Microsoft Direct3D, Direct3D9 atau kad grafik berkemampuan OpenGL diperlukan untuk mempercepat prestasi grafik.

Ruang Cakera Keras

3D Studio Max memerlukan sekurang-kurangnya 3 GB ruang cakera keras percuma untuk pemasangan selesai. Ruang ini digunakan terutamanya untuk memasang aplikasi dan menyimpan fail penting seperti kemas kini, pemalam dan sampel. Sekiranya komputer anda tidak mempunyai ruang cakera yang mencukupi, hapus fail dan hapus program yang tidak diingini atau tidak diperlukan untuk membuat ruang.

Keperluan Lain

Untuk menggunakan 3D Studio Max dengan betul, komputer anda mesti mengandungi pemacu DVD. Sambungan Internet juga diperlukan untuk muat turun Web dan akses sedar Langganan Autodesk. Tetikus tiga butang juga disyorkan untuk pemodelan dan animasi.

Penafian

Maklumat ini khusus untuk 3D Studio Max 2013. Keperluan sistem mungkin sedikit berbeza dengan perisian yang lebih baru atau lama.