Bagaimana Memulakan Perniagaan Penyelidikan

Perniagaan penyelidikan menyediakan perkhidmatan perundingan kepada orang yang ingin mendapatkan data mengenai topik tertentu. Perunding penyelidikan mengumpulkan maklumat dari sumber yang boleh dipercayai dan memberikan analisis penemuannya. Perunding penyelidikan juga dapat mentafsirkan maklumat untuk pelanggan. Pemilik perniagaan atau perunding penyelidikan juga dipanggil broker maklumat, dan banyak syarikat mengupah broker maklumat untuk melakukan perkhidmatan penyelidikan.

1

Tentukan niche pasaran anda dan tentukan jenis perkhidmatan penyelidikan yang akan anda tawarkan. Pada dasarnya, niche pasaran anda adalah gambaran yang akan anda gambarkan kepada dunia dan bagaimana anda mahu orang lain melihat perniagaan anda. Anda mungkin pakar dalam profesion tertentu, seperti perakaunan, undang-undang, salasilah atau pendidikan. Sebagai alternatif, anda mungkin ingin menyediakan perkhidmatan penyelidikan untuk pelbagai topik yang berbeza. Sekiranya anda memilih niche tertentu untuk perkhidmatan penyelidikan anda, segarkan pengetahuan anda dan lakukan kajian anda sendiri mengenai topik tersebut. Sebagai contoh, jika anda berhasrat untuk memberikan maklumat mengenai statistik, kembangkan pemahaman yang jelas tentang bagaimana data dikumpulkan untuk statistik dan fahami bagaimana menafsirkan statistik.

2

Buat senarai sumber yang boleh dipercayai yang akan memberikan maklumat tepat berkaitan dengan jenis pengetahuan khusus anda. Anda boleh menggunakan majalah dalam talian, sumber kerajaan, ensiklopedia dalam talian dan buku terbitan. Juga, bergantung pada jenis maklumat yang akan anda berikan, mungkin bermanfaat untuk menjalin hubungan dengan pakar di lapangan. Sebagai contoh, jika anda berencana untuk menawarkan maklumat mengenai topik pendidikan, akan bermanfaat untuk menjalin hubungan dengan pentadbir sekolah, guru atau guru besar.

3

Tentukan bagaimana anda akan menyampaikan hasil penyelidikan anda kepada pelanggan. Anda boleh memberikan penyelidikan berasaskan Internet dan menyampaikan maklumat tersebut kepada pelanggan melalui e-mel. Siapkan laman web dengan perkhidmatan hosting web. Pasarkan laman web anda dengan mesin carian, dan sediakan akaun e-mel untuk membolehkan calon pelanggan menghantar e-mel cadangan mereka untuk penyelidikan. Selain itu, anda perlu menentukan bagaimana pelanggan akan membayar perkhidmatan anda, misalnya melalui akaun yang anda tetapkan dengan perniagaan e-dagang. Sebagai pilihan, anda boleh memilih untuk berunding secara langsung dengan pemilik perniagaan dan bakal pelanggan. Bagaimanapun, kembangkan rancangan bagaimana anda akan memberikan maklumat kepada pelanggan dan bagaimana anda akan mengenakan bayaran.

4

Pasarkan dan iklankan perkhidmatan anda kepada bakal pelanggan. Menjalin hubungan dengan bakal pelanggan dan pemilik perniagaan lain. Iklankan perkhidmatan anda melalui laman web, papan pesanan, kad nama dan cadangan kepada syarikat. Sertailah persatuan profesional dan rangkaian dengan perunding lain. Selain itu, mengembangkan strategi pemasaran yang berkesan membolehkan anda mengkategorikan pasaran sasaran anda dan memahami bagaimana berjaya mempromosikan perkhidmatan anda kepada pelanggan yang ideal. Pelanggan berpotensi anda untuk perniagaan penyelidikan boleh merangkumi pelbagai orang dan perniagaan yang ingin mendapatkan maklumat yang tepat mengenai pelbagai topik.