Cara Mengira Pendapatan Separuh Masa

Perniagaan kecil, bekerja sebagai kontraktor bebas, akan mengenakan bayaran kepada pelanggan sama ada setiap jam atau bayaran tetap. Oleh itu, jika perniagaan kecil anda membuat kontrak dengan syarikat pelanggan untuk melakukan perkhidmatan secara sambilan sahaja, maka anda perlu mengetahui cara mengira pendapatan tersebut dengan betul. Formula ini sebenarnya sama, sama ada gaji yang anda hitung adalah sambilan atau sepenuh masa.

1

Jumlah jam kerja kontrak untuk jangka masa yang berkenaan, sama ada setiap hari, mingguan, bulanan atau tahunan. Sebagai contoh, anggap anda ingin mengetahui jumlah pendapatan anda selama sebulan bekerja sambilan. Anda menentukan anda bekerja sebanyak 12 jam pada bulan itu.

2

Cari gaji setiap jam dari kontrak. Contohnya, anggap kontrak mengatakan bahawa anda menerima $ 20 sejam. Oleh kerana anda adalah kontraktor perniagaan kecil bebas, tidak ada cukai yang dikeluarkan dari wang ini. Anda perlu membayar cukai ke atas jumlah ini pada Borang 1040 Jadual C dan Borang 1040 Jadual SE anda.

3

Gandakan jam anda dengan gaji setiap jam. Sebagai contoh, kalikan 12 jam dengan $ 20 sejam untuk mendapatkan $ 240 pendapatan sambilan.