Terangkan Tujuan Carta Organisasi dan Apa yang dicapai oleh Organisasi Penjagaan Kesihatan

Carta organisasi digunakan untuk menyampaikan, sekilas pandang, garis wewenang membuat keputusan dari pengurusan atasan organisasi melalui pengurus bahagian dan pengurus jabatannya. Sebilangan besar hospital mempunyai perpecahan bahagian, dengan fungsi pentadbiran dipisahkan dari fungsi perkhidmatan perubatan. Di hospital dan jenis organisasi penjagaan kesihatan yang lain, keputusan mengenai rawatan pesakit naik ke dalam hierarki perubatan, sementara keputusan tentang hal-hal seperti pemasaran mengalir naik melalui hierarki pentadbiran.

Carta Mengetengahkan Tahap Pengetahuan

Di sisi perkhidmatan perubatan organisasi penjagaan kesihatan, hierarki berfungsi untuk melindungi pesakit dengan memberikan wewenang membuat keputusan yang meningkat berdasarkan latihan. Contohnya: Sebilangan besar jururawat di sebuah fasiliti adalah kakitangan jururawat yang menjalankan tugas tetapi tidak mempunyai kuasa untuk memutuskan keadaan pesakit. Jururawat yang berdaftar mesti memantau tanda dan isyarat penting apabila pesakit memerlukan rawatan tambahan. Jururawat praktik lanjutan, yang telah mengikuti latihan tambahan di luar RN, dibenarkan untuk mendiagnosis dan memberi resep dalam keadaan biasa. Mereka bekerja di bawah pengawasan doktor yang mempunyai kuasa mutlak. Carta organisasi, dalam hal ini, dengan jelas menentukan sejauh mana kewibawaan setiap jururawat untuk mendiagnosis dan merawat pesakit sebagai cara untuk memastikan rawatan yang paling profesional.Ini juga membolehkan pekerja dan pesakit penjagaan kesihatan lain mengetahui dengan tepat siapa yang harus ditangani dalam hierarki perubatan.

Menunjukkan Siapa yang Menjalankan Perniagaan

Walaupun kemudahan penjagaan kesihatan mempunyai tujuan untuk memberikan perawatan perubatan yang tepat kepada pesakit, seseorang harus mengurus aspek perniagaan menjalankan kemudahan tersebut. Pemisahan antara pentadbiran dan perkhidmatan perubatan mungkin disebabkan oleh keinginan untuk meletakkan aspek kemanusiaan di luar godaan kewangan. Semua keputusan pembiayaan, pemasaran dan kemudahan didasarkan pada struktur hierarki korporat khas dari CEO, turun melalui ketua pegawai kewangan dan ketua pegawai operasi ke pelbagai jabatan seperti perakaunan, pemasaran, pembelian dan sumber daya manusia. Carta organisasi dari pihak pentadbiran menunjukkan pengurus perubatan tempat pergi untuk mendapatkan peralatan atau pekerja baru.

Mengenal pasti Lembaga Pengarah

Kuasa tertinggi dalam organisasi penjagaan kesihatan berasal dari dewan pengarah yang menetapkan arah untuk kemudahan dan perkhidmatan, menyetujui polisi dan pembelian utama. Mereka juga mempekerjakan pengurusan tertinggi dalam pentadbiran dan perkhidmatan perubatan. Carta organisasi membantu lembaga pengarah untuk mengenal pasti garis kuasa dalam struktur organisasi yang membingungkan terutamanya semasa pengembangan syarikat atau perubahan dalam dasar.

Merapatkan Jurang Komunikasi

Bahagian pentadbiran dan perkhidmatan perubatan organisasi penjagaan kesihatan tidak selalu berkomunikasi dengan cekap. Pentadbiran kadang-kadang tidak memahami nuansa keperluan dari sisi perkhidmatan perubatan, dan ini boleh mengakibatkan pembelian peralatan dan kemudahan yang tidak mencukupi, polisi tujuan silang dan ketidakseimbangan kakitangan. Carta organisasi yang baik dapat mendorong komunikasi merentasi jurang dengan menunjukkan dengan jelas orang-orang terbaik untuk dihubungi mengenai soalan-soalan yang mempengaruhi bahagian tertentu dan prestasi keseluruhan organisasi.