Cara Menawar Kontrak Perniagaan

Berjaya memperoleh perniagaan melalui proses pembidaan kontrak boleh menjadi kaedah menguntungkan untuk mendapatkan kerja jangka panjang dan keuntungan bagi syarikat anda. Beberapa kontrak dapat menjamin aliran tunai yang stabil selama bertahun-tahun. Tetapi untuk memenangi kontrak ini, anda perlu mengetahui cara mengalahkan syarikat lain yang mahukan kontrak yang sama seperti yang anda lakukan. Mengetahui selok-belok proses pembidaan akan membantu anda bersaing untuk mendapatkan kontrak perniagaan yang diperlukan syarikat anda.

 1. Lakukan Penyelidikan Anda

 2. Selidik syarikat dalam kawasan pasaran anda yang mungkin memerlukan atau berkontrak secara berkala untuk perkhidmatan yang anda tawarkan. Cari maklumat hubungan untuk semua bangunan perniagaan kawasan, hubungi pengurus kemudahan mereka dan senaraikan yang membuat kontrak dengan perkhidmatan pembersihan pejabat jika itu adalah perkhidmatan yang anda berikan, misalnya.

 3. Bercakap dengan mereka

 4. Hubungi pengurus perolehan untuk setiap syarikat yang anda layak sebagai kontrak berpotensi. Tanyakan apakah mereka sekarang atau akan ada di masa depan, ada keperluan untuk membuat kontrak untuk penawaran perkhidmatan syarikat anda. Tanyakan apakah mereka menyimpan senarai kontraktor yang berpotensi bahawa mereka akan meneruskan permintaan untuk tawaran kontrak ketika mereka perlu mendapatkan perkhidmatan. Minta agar mereka memasukkan syarikat anda dalam senarai.

 5. Dapatkan Maklumat Lengkap

 6. Minta paket maklumat yang memperincikan proses perolehan syarikat dan keperluan tawaran. Lengkapkan dan hantarkan borang kemampuan pembekal yang disertakan dalam paket yang mereka hantar. Sertakan apa sahaja dokumentasi sokongan yang mungkin anda perlukan untuk mengesahkan sejarah perniagaan, kapasiti, daya maju kewangan, dan produk atau perkhidmatan yang anda berikan. Ketahui bahawa kandungan borang mungkin berbeza-beza bergantung pada industri atau perkhidmatan yang anda berikan, jadi jika syarikat anda membuat kontrak untuk membersihkan pejabat dan mencuci tingkap paket yang anda terima mungkin kelihatan sedikit berbeza.

 7. Fahami Keperluan

 8. Baca dengan teliti permintaan proposal tawaran, atau RFP, yang Anda terima dari calon perniagaan. Ketahui bahawa cadangan ini akan terperinci dan kegagalan untuk memahami apa yang diminta oleh proposal itu dapat menggagalkan peluang anda dengan berjaya. Selidiki permintaan demi baris untuk mengenal pasti pekerjaan apa yang perlu dilakukan, dalam jangka masa apa, dan dalam had atau batasan apa yang mungkin perlu dilakukan oleh syarikat anda.

 9. Bercakap dengan Pelanggan jika Mungkin

 10. Minta pertemuan dengan pasukan perolehan setelah anda menyemak RFP. Sebagai soal dasar, beberapa syarikat mungkin tidak bersedia bertemu dengan pembida semasa proses pembidaan. Orang lain mungkin ingin membincangkan keperluan mereka dengan anda, memberi anda peluang untuk menentukan apa yang mungkin tidak ada dalam permintaan mereka - seperti apakah penjimatan kos lebih penting daripada nilai, hubungan mereka dengan pembida lain, dll.

 11. Mula Tulis Tawaran Anda

 12. Mulakan penyerahan tawaran anda dengan ringkasan kelayakan syarikat anda dan mengapa anda harus memenangi kontrak. Nyatakan bagaimana anda berhasrat untuk menyelesaikan pekerjaan yang sedang di kontrak. Kirimkan sebarang dokumen yang diminta oleh RFP, memastikan borangnya lengkap, betul dan ditandatangani. Sertakan senarai kakitangan utama dan subkontraktor dan kelayakan mereka. Terangkan bagaimana anda akan memenuhi keperluan RFP mengikut urutan bahawa keperluan tersebut diminta. Sertakan dokumentasi tambahan, seperti bukti insurans atau perakuan, jika diperlukan.

 13. Periksa Nombor Anda

 14. Hitung tawaran anda untuk memasukkan kos overhed anda - buruh, bekalan, dan penggunaan peralatan misalnya - dan margin keuntungan anda. Nantikan anggaran tawaran persaingan anda tetapi anda tidak boleh mencuba tawaran yang rendah sehingga kontrak tidak lagi menguntungkan untuk perniagaan anda.

 15. Hantarkan Tawaran Anda. Tepat pada masanya

 16. Tiba lewat dua puluh minit untuk tarikh akhir tawaran adalah kaedah terbaik untuk memastikan semua kerja dan persiapan anda akan sia-sia. Paling tidak, selesaikan dokumen sehari sebelumnya dan, jika anda perlu menyampaikannya secara peribadi ke pejabat pelanggan, jangan tunggu sehingga jam terakhir.

 17. Petua

  Menjadi penawar terendah tidak selalu memenangi kontrak. Sebaliknya cuba kemukakan tawaran paling menarik pada RFP perniagaan. Ini bermaksud memberikan kualiti dan perolehan terbaik dengan harga yang paling berpatutan.

  Sekiranya syarikat anda memenangi proses pembidaan perniagaan, kemungkinan anda berpeluang untuk meneruskan rundingan dengan pengurus perolehan syarikat pembidaan. Berharap untuk menetapkan harga dan syarat akhir pada fasa rundingan terakhir proses penawaran perniagaan.