Cara Menghubungkan Desktop ke Papan SMART

Papan putih interaktif, juga dikenali sebagai papan SMART, adalah alat interaktif yang membolehkan anda membuat nota berskala besar, melukis gambar dan memaparkan teks dan menggariskan petikan penting, antara banyak aktiviti lain. Sebelum melancarkannya untuk mesyuarat atau persidangan anda yang seterusnya, siapkan dan sambungkan papan ke komputer anda dan pastikan ia berfungsi seperti yang dirancang.

1

Sambungkan komputer anda ke projektor anda, jika anda belum melakukannya. Biasanya, ini melibatkan penyambungan kabel projektor ke port video di komputer anda dan kemudian menghubungkan hujung yang lain ke port pada projektor, tetapi anda perlu mengikuti arahan untuk jenis projektor anda untuk memasangnya dengan betul.

2

Pasangkan kabel USB yang disertakan dengan papan putih anda ke port USB di komputer anda.

3

Pasangkan hujung kabel USB yang lain ke port USB di papan putih anda. Untuk siri SMART 800 board, port ini terletak di bahagian bawah papan, di bawah dulang pen.

4

Hidupkan projektor dan papan putih anda.

5

Kalibrasi papan putih anda dengan layar komputer anda dengan mengklik ikon "SMART" dari bar pemberitahuan Windows, dan kemudian klik "Tetapan Perkakasan SMART." Klik pada papan putih yang ingin anda kalibrasi - anda mungkin hanya mempunyai satu senarai - dan kemudian klik "Tetapan Lanjutan", kemudian "Kalibrasi." Tunggu beberapa minit sehingga kedua-dua peranti disegerakkan. Dalam beberapa kes, komputer anda mungkin meminta anda mengkalibrasi skrin sebaik sahaja anda menyambungkan komputer dan papan putih; jika tidak, teruskan ke Langkah 6.

6

Dapatkan pen dari dulang pen SMART dan sentuh titik pen yang muncul di skrin. Ini adalah sebahagian daripada proses penentukuran, dan oleh itu sangat penting. Sentuh semua titik pena. Apabila anda menyentuh mereka semua, anda akan melihat mesej muncul di skrin anda, memberitahu anda bahawa anda sudah selesai dengan penentukuran dan kini dapat menggunakan papan anda seperti yang anda mahukan.