Cara Mengukur Komunikasi Berkesan

Komunikator yang berkesan menyampaikan pandangannya sambil mengekalkan hubungan yang produktif dengan pihak lain. Ini sangat penting jika anda merancang untuk menjalankan perniagaan kecil. Cara anda berkomunikasi dengan pelanggan, pekerja dan pihak berkepentingan lain boleh memberi kesan yang signifikan terhadap kejayaan keseluruhan syarikat anda. Ingatlah beberapa konsep utama semasa anda mengukur sama ada anda berkomunikasi dengan berkesan.

1

Lakukan tinjauan berkala terhadap pekerja dan pelanggan anda untuk menentukan sama ada anda berkomunikasi dengan berkesan. Tinjauan ini mesti mengemukakan soalan yang berkaitan secara khusus dengan corak komunikasi anda. Contohnya, tanyakan kepada pelanggan, "Bagaimana anda mengetahui tentang produk atau perkhidmatan terbaru kami?" Tanya pekerja, "Adakah pegawai atasan dan anggota pasukan menyampaikan maklumat dengan jelas kepada anda?" Minta mereka menilai balasan mereka pada skala satu hingga lima.

2

Kirim maklumat dalam talian dalam format blog untuk berkomunikasi dengan lebih baik dengan pekerja (intraoffice) dan pelanggan (maklumat awam). Gunakan perkhidmatan penjejakan laman web untuk memantau corak lawatan dan melihat berapa lama pelawat tetap berada di pelbagai halaman laman web anda. Sekiranya anda melihat pelawat meluangkan masa beberapa minit untuk membaca kandungan dan membuat komen positif, maka anda tahu komunikasi anda berkesan. Sekiranya mereka mengklik dalam beberapa saat, itu mungkin bermakna anda tidak cukup menarik perhatian mereka dan menyampaikan mesej anda dengan berkesan.

3

Ukur kemajuan projek kerja tertentu untuk memastikan sama ada anda dan pekerja anda berkomunikasi dengan berkesan. Sekiranya anda mendapati hasilnya bertentangan dengan arahan anda atau pekerja anda mengalami konflik, ini adalah tanda-tanda kemungkinan masalah komunikasi.

4

Minta pekerja anda mengulangi arahan lisan kepada anda untuk melihat apakah mereka memahami sepenuhnya. Anda hanya boleh meminta setiap pekerja untuk menghantar e-mel yang merangkum tugas anda dan bagaimana mereka merancang untuk menyelesaikannya. Sekiranya pekerja mengulangi arahan anda dengan jelas dan tepat, itu adalah petanda anda berkomunikasi dengan berkesan. Ini juga akan mendorong pekerja anda untuk mengemukakan soalan untuk menjelaskan titik-titik kekeliruan semasa anda bercakap dengan mereka dalam pertemuan kumpulan dan satu-satu.