Cara Menulis Pengumuman Produk Baru

Menulis pengumuman produk baru tidak semudah yang disangka. Cukup menerangkan produk anda di atas kertas dan menghantarnya tidak akan selesai sekiranya anda tidak memasukkan unsur yang betul. Oleh kerana mengeluarkan berita adalah langkah pertama yang penting dalam proses penjualan, anda harus memastikan bahawa pengumuman itu tidak hanya ditulis dengan baik, tetapi juga disesuaikan dengan sasaran khalayak anda.

Kenali Penonton Anda

Langkah pertama untuk menulis pengumuman produk yang berkesan adalah mengenal pasti khalayak sasaran anda. Anda tidak akan menjual CD heavy metal kepada peminat muzik klasik daripada menjual cat dalaman untuk remaja. Penonton akan menentukan nada, isi dan bahasa pengumuman. Menyesuaikan siaran kepada khalayak tertentu akan memastikan bukan sahaja berita itu keluar, tetapi sampai ke orang yang tepat.

Sampai ke titik

Mulakan pengumuman anda dengan memberitahu pembaca bahawa anda mempunyai produk baru. Jangan cuba bersikap mewah dan cuba memikat mereka untuk membeli sesuatu sebelum mereka tahu bahawa anda membuat jualan, kerana ia mungkin tidak akan berjaya. Mulakan mudah dengan sesuatu seperti "Rekod Metal Head dengan bangga mengumumkan rekod baru" atau "perkakasan ABC kini menawarkan produk cat dalaman satu lapisan baru dan revolusioner." Biarkan penonton mengetahui apa yang anda tawarkan. Anda akan mengaitkannya kemudian dalam pengumuman.

Terangkan Produk

Berikan penerangan mengenai ciri utama produk. Jangan terlalu menerangkan setiap aspek, hanya tunjukkan faedah yang diberikan atau mengapa ia menarik minat pelanggan sasaran anda. Sebagai contoh, tulis "13 lagu baru dari kumpulan pemenang anugerah di belakang rekod kejayaan tahun lalu." Anda tidak perlu menyenaraikan setiap ahli kumpulan, penerbit, eksekutif rakaman dan pelatih yang terlibat dalam produksi. Atau contoh lain, "Dari pembuat cat jenama nombor satu di negara ini, muncul jenama baru yang revolusioner untuk menjadikan rumah anda kelihatan baru dalam separuh masa." Anda tidak perlu menerangkan setiap ramuan yang masuk ke cat, hanya apa yang akan dicapai.

Ajakan Bertindak

Akhiri pengumuman produk dengan cara yang mendorong pengguna untuk bertindak. Ini boleh menjadi halus seperti "Jadilah yang pertama mendengar CD baru yang menarik ini!" Atau dapat menonjolkan promosi atau tawaran istimewa seperti "500 pelanggan pertama akan menerima set berus dan roller terbaru yang baru." Anda telah mengenal pasti khalayak anda dan anda telah menunjukkan kepada mereka mengapa produk tersebut menarik minat mereka. Sekiranya dilakukan dengan betul, ajakan bertindak akan memberi inspirasi kepada mereka untuk keluar dan membeli produk anda, untuk membuat pengumuman produk baru yang berjaya. Sudah tentu, pastikan untuk memasukkan di mana, kapan dan bagaimana mereka boleh mendapatkan produk tersebut, atau pengumuman anda akhirnya hanya membuang masa dan kertas.