Cara Menentukan Jumlah Kos Inventori Berakhir

Menamatkan inventori adalah apa yang tersisa di ruang simpanan anda pada akhir tempoh perakaunan. Nombor ini dihasilkan dengan menambahkan inventori awal dan pembelian, kemudian mengurangkan inventori yang dijual. Sebilangan besar perniagaan menggunakan kaedah pertama keluar pertama untuk menetapkan kos ke inventori, yang menganggap bahawa inventori yang anda beli terlebih dahulu dijual terlebih dahulu. Dengan FIFO, inventori anda dinilai pada harga terkini dan lebih baik menggambarkan kos pasaran sebenar.

Inventori Permulaan

Inventori permulaan untuk tempoh perakaunan semasa adalah jumlah inventori akhir untuk tempoh perakaunan sebelumnya. Sebagai contoh, jika inventori akhir anda untuk bulan sebelumnya adalah $ 50,000, angka tersebut digunakan sebagai jumlah inventori permulaan untuk bulan semasa. Anda boleh mendapatkan jumlah inventori akhir pada kunci kira-kira di bawah tajuk aset untuk tempoh sebelumnya.

Hitung Pembelian Bersih

Untuk mengira pembelian bersih, tambah jumlah yang anda belanjakan untuk membeli inventori tambahan untuk tempoh perakaunan tersebut. Anda mesti menambah sebarang caj pengangkutan atau kos pengangkutan yang anda bayar. Dari jumlah itu, tolak potongan pembelian yang anda ambil dan elaun pembelian yang anda terima daripada penjual. Angka akhir adalah jumlah pembelian bersih anda.

Persediaan Akhir

Inventori akhir anda adalah komponen terakhir dalam persamaan. Untuk mengira kos dengan tepat, anda mesti membuat pengiraan fizikal dari baki inventori yang ada. Ini juga memberi anda peluang untuk melihat berapa banyak inventori yang tidak terhitung kerana kehilangan, kerosakan atau kerosakan. Sekiranya anda tidak mempunyai masa atau tenaga untuk mengira fizikal, anda boleh menganggarkan inventori akhir anda berdasarkan jangkaan keuntungan kasar anda. Kelemahannya ialah jika anda melebih-lebihkan inventori akhir anda, ini akan mengurangkan kos anda dan melebih-lebihkan pendapatan anda. Sekiranya pendapatan yang terlalu tinggi cukup besar, ia dapat mendorong syarikat anda ke dalam kelompok pendapatan yang lebih tinggi.

Menentukan Kos

Sekarang anda sudah bersedia untuk mengira jumlah kos. Katakan inventori permulaan anda untuk bulan tersebut adalah 500 unit dengan kos $ 5 seunit, dengan jumlah kos $ 2,500. Anda membeli 1,500 unit tambahan dengan harga $ 7 seunit dengan jumlah kos $ 10,500. Tidak ada potongan harga pembelian atau elaun yang diberikan. Untuk bulan tersebut, anda mempunyai jumlah inventori sebanyak 2,000 unit dan menjual 1,700 unit. Dengan menggunakan FIFO, anda menjual inventori kos rendah anda terlebih dahulu. Kos inventori akhir anda sama dengan 300 unit (2,000 unit tolak 1,700 unit) dengan kos $ 7 seunit dengan jumlah kos $ 2,100.