Cara Membuka Port di Android

Sebilangan besar penghala termasuk firewall bawaan yang menyekat program dan perkhidmatan tertentu agar tidak berjalan di rangkaian. Walaupun perniagaan tidak boleh membiarkan peralatan komputernya menyambung ke Internet tanpa firewall, alat keselamatan dapat menghalang peranti daripada mengakses aplikasi yang berguna atau perlu. Sekiranya anda cuba menggunakan program yang penting untuk misi pada peranti Android anda tetapi tidak dapat menyambung kerana port yang berkaitan disekat pada rangkaian, anda boleh mengkonfigurasi penghala untuk membolehkan telefon pintar atau tablet anda mengakses perkhidmatan tersebut.

1

Ketik "Tetapan | Wayarles & Rangkaian | Wi-Fi." Sentuh butang "Menu" dan kemudian tekan "Lanjutan." Tuliskan maklumat di sebelah kanan medan Alamat IP.

2

Sambungkan ke rangkaian dari PC, dan kemudian klik "Mula | Panel Kawalan | Rangkaian dan Internet | Pusat Rangkaian dan Perkongsian."

3

Klik "Ubah Tetapan Penyesuai," dan kemudian klik dua kali "Sambungan Rangkaian Tanpa Wayar."

4

Klik "Butiran." Lihat ke alamat yang tertera di sebelah kanan "IPv4 Default Gateway."

5

Masukkan kelayakan pentadbiran anda untuk log masuk ke penghala. Buat pilihan seperti "Aplikasi & Permainan," "Pemajuan Port" atau "Pelayan Maya" dari menu.

6

Buat nama untuk port dan kemudian pilih protokol yang sesuai - protokol kawalan penghantaran, protokol datagram pengguna atau keduanya - dari menu drop-down yang berkaitan.

7

Masukkan alamat yang diberikan ke peranti Android ke dalam medan Alamat IP.

8

Masukkan port yang ingin anda buka sekatannya ke dalam bidang yang sesuai. Letakkan tanda cek di sebelah item baru untuk mengaktifkannya.

9

Pilih satu pilihan seperti "Simpan Tetapan" atau "Terapkan Perubahan" untuk membuka port pada tablet atau telefon pintar.