Cara Mengemas kini Akaun Kindle

Semasa pertama kali menggunakan Kindle, anda diminta untuk mengatur atau memautkan akaun Amazon ke peranti tersebut. Apabila anda membeli kandungan Kindle baru, anda menggunakan akaun Amazon dan apa sahaja kaedah pembayaran yang dilampirkan ke akaun tersebut. Dengan menggunakan laman web Amazon, anda boleh mengurus dan mengemas kini banyak aspek akaun yang disambungkan ke Kindle anda. Sebagai contoh, jika syarikat anda beralih ke perkhidmatan kad kredit baru, anda mungkin perlu mengemas kini kaedah pembayaran yang berkaitan dengan Kindle anda.

1

Pergi ke Amazon dan log masuk ke akaun yang disambungkan ke Kindle. Arahkan kursor anda ke menu lungsur turun "Akaun Anda" dan pilih "Urus Kindle Anda."

2

Pilih item di bawah bahagian Akaun Kindle Anda pada panel navigasi untuk mengeditnya. Contohnya, mengklik pilihan "Tetapan Pembayaran Kindle" akan menarik senarai kaedah pembayaran yang telah anda setujui. Klik butang "Edit" untuk memilih kaedah pembayaran lain atau masukkan kad kredit baru.

3

Sahkan maklumat baru setelah anda kembali ke halaman Urus Kindle Anda. Klik pilihan lain di bawah tajuk Akaun Kindle Anda untuk mengedit maklumat yang sesuai. Arahkan kursor ke senarai drop-down Akaun Anda apabila anda selesai. Pilih "Log Keluar" untuk keluar dari akaun Amazon anda.