Cara Membuat Inventori Menggunakan Excel

Hampir semua orang tahu bahawa Microsoft Excel adalah alat yang bagus untuk melakukan pengiraan pantas dalam lembaran kerja. Apa yang tidak diketahui oleh pemilik perniagaan kecil adalah bahawa Excel juga boleh dikira . Tidak kira apa jenis maklumat yang anda masukkan dalam lajur, Excel dapat menyusun maklumat tersebut dengan cepat dan memberitahu anda berapa kali anda memasukkan nilai yang berbeza.

Sekiranya anda memasukkan epal 27 kali dan oren 14 kali, Excel akan memberitahu anda dengan segera fungsi Fungsinya. Ini bukan hanya untuk membandingkan epal dan jeruk, tetapi berguna untuk mengesan jenis inventori yang anda ada.

Menggunakan Pengimbas Kod Bar

Lihat item di inventori anda untuk melihat apakah item tersebut mempunyai kod bar. Sekiranya betul - dan kemungkinan mereka mempunyai kod bar tinggi - maka pertimbangkan untuk melabur dalam pengimbas kod bar. Daripada memasukkan item inventori secara manual, atau menghitungnya sendiri, anda hanya boleh mengimbas setiap item dengan pengimbas kod bar.

Pengimbas kod bar berfungsi seperti papan kekunci yang disambungkan ke komputer anda. Papan kekunci memasukkan huruf dan nombor yang anda taip di mana sahaja kursor anda berada. Begitu juga, pengimbas kod bar memasukkan digit kod bar yang diimbas di mana sahaja kursor berada.

Mengimbas Kod Bar ke Excel

Buka Excel, dan ketik "Inventori" atau "Item" di sel pertama dan tekan Enter. Anda memerlukannya sebagai label untuk item kemudian ketika menghitung inventori anda. Kursor kini muncul di sel kosong pertama di bawah "Inventori."

Sambungkan pengimbas kod bar ke komputer, telefon pintar atau tablet anda, dan imbas item pertama. Kod bar akan muncul di sel pertama spreadsheet. Sekiranya kursor tidak bergerak secara automatik ke sel kedua di lajur, periksa dokumentasi pengimbas anda untuk melihat bagaimana anda boleh membuatnya memasukkan kembalian kereta setelah setiap imbasan. Jika tidak, anda perlu menekan Enter selepas setiap imbasan.

Imbas semua item lain dalam inventori anda. Setiap item akan dimasukkan ke dalam sel baru di ruangan yang sama dengan lembaran kerja Excel anda.

Menambah Inventori Tanpa Pengimbas

Sekiranya pengimbas kod bar tidak sesuai untuk menghitung inventori anda, jangan terlalu risau. Memasukkan item secara manual ke Excel tidak terlalu memakan masa berbanding memasukkannya ke dalam dokumen Word. Ini kerana Excel mempunyai fungsi pelengkap automatik yang secara automatik menyelesaikan setiap perkataan yang anda mula ketikkan, dengan syarat anda telah memasukkannya sekali.

Oleh itu, jika anda mengetik "apple" di dalam sel, lain kali anda boleh taip "a" dan tekan Enter, dan Excel akan memasukkan perkataan "apple" sekali lagi.

Anda dapat menjimatkan banyak masa menggunakan Autocomplete, dengan syarat anda melakukan sedikit perancangan terlebih dahulu dengan menggunakan singkatan untuk permulaan setiap nama item. Anggaplah, sebagai contoh, anda mengira epal dan oren, dan anda mengelaskannya dalam tiga ukuran, "kecil," "sederhana" dan "besar." Oleh itu, gunakan "s" "m" dan "l" dan bukannya keseluruhan perkataan. Dengan cara itu, apabila anda menaip "sa," Excel akan memasuki epal secara automatik. "

Setelah anda memutuskan bagaimana anda menamakan item anda, taipkannya menjadi satu lajur. Sekiranya anda mempunyai 27 "epal merah" misalnya, anda akan mempunyai 27 sel yang masing-masing mengandungi satu "epal merah."

Menyusun Item Inventori Anda di Excel

Klik mana-mana sel di lajur yang mengandungi item inventori anda. Kemudian klik tab "Data", dan kemudian pilih ikon AZ, dengan anak panah ke bawah. Ikon terletak di bahagian Susun & Tapis pita. Ini mengumpulkan semua item inventori bersama.

Klik "A" di atas senarai item inventori anda untuk menyerlahkan keseluruhan lajur.

Klik tab "Data" dan kemudian pilih "Subtotal." Tetingkap terbuka untuk memberi amaran bahawa sel pertama, yang anda labelkan "Inventori," akan digunakan sebagai label. Klik "OK."

Di tetingkap Subtotal yang terbuka, klik menu tarik-turun "Gunakan Fungsi" dan pilih "Hitung" jika belum dipilih. Klik "OK."

Lajur baru muncul dengan nama atau kod bar setiap item dalam lajur itu, dengan jumlah keseluruhan untuk setiap item yang berlainan di sebelahnya.