Jenis Amalan Etika yang Dipatuhi oleh Pekerja di Tempat Kerja

Hasil daripada amalan penjualannya yang tidak beretika, Wells Fargo baru-baru ini bersetuju untuk membayar $ 480 juta dolar untuk menyelesaikan tuntutan tindakan kelas. Tuduhan terus muncul terhadap syarikat yang boleh dikenakan denda Wells Fargo hingga satu bilion dolar. Untuk mengatakan bahawa amalan etika adalah penting, tidak boleh difikirkan. Tetapi bagaimana anda menentukan amalan etika yang anda mahu dipatuhi oleh pekerja anda?

Mulakan Dengan Apa Yang Anda Nantikan

Sama ada anda menjual widget, nasihat atau perkhidmatan, syarikat anda mempunyai misi. Anda tidak perlu memformalkannya dalam pernyataan misi rasmi, tetapi ada sebab mengapa anda melakukan apa yang anda lakukan dan cara anda melakukannya. Dan bukan hanya untuk menjana wang. Tentukan alasan utama anda untuk menjadi pekerja anda dan mereka akan memahami kecenderungan etika perniagaan anda, dan peraturan yang diharapkan mereka patuhi.

Patuh kepada peraturan

Pada tahap paling minimum, amalan etika mesti mematuhi undang-undang badan pemerintah. Pekerja anda tidak boleh mencuri dari anda atau pekerja lain. Mereka tidak boleh membahayakan orang lain. Dan tidak seperti pekerja di Wells Fargo, mereka tidak boleh secara terang-terangan memberikan gambaran yang salah mengenai produk dan perkhidmatan. Pekerja terbaik berkelakuan beretika dalam dan keluar bekerja, dan sebagai majikan, ada bidang di mana anda sebenarnya boleh memberitahu mereka apa yang harus dilakukan.

Sebagai contoh, anda boleh membuat pekerja menjalani ujian penggunaan dadah terlarang atau mempunyai kod tingkah laku yang akan menghentikan pekerja yang disabitkan dengan keganasan rumah tangga.

Jujur, Mempunyai Integriti

Tidak melanggar undang-undang berbohong, tetapi anda mahu pekerja yang jujur ​​dengan integriti tertinggi bekerja untuk anda. Apabila anda boleh mempercayai pekerja untuk melakukan apa yang mereka katakan, ini akan mengurangkan pengawasan dan membolehkan anda menumpukan perhatian pada masalah gambar yang lebih besar. Kejujuran juga merupakan asas penting bagi pekerja anda untuk menyampaikan kepada pelanggan anda. Apabila mereka menjanjikan 500 widget yang dihantar pada 21 Julai, mereka tidak akan memberikan 480 pada 22 Julai. Pasti, ada kalanya anda akan ketinggalan dengan pesanan, tetapi jika anda menangani masalah tersebut dengan penuh integriti, anda lebih cenderung untuk mengembangkan dan tetap pelanggan setia.

Hormati Rakan Sekerja dan Pelanggan

Buku panduan pekerja sering kali merangkumi arahan yang sangat spesifik mengenai tingkah laku etika dan bukan. Terutama dalam era kesadaran yang tinggi mengenai gangguan seksual dan buli di tempat kerja, sama seperti amalan etika yang baik adalah perlunya saling menghormati. Pekerja anda tidak boleh merasa tidak selamat atau direndahkan. Rasa hormat terhadap orang lain bermula dari peringkat teratas tetapi juga harus jelas bagi pekerja apa harapannya terhadap wacana sivil dan tingkah laku di tempat kerja.

Maklumat Hak Milik Yang Berhormat

Banyak pekerja diminta menandatangani kontrak yang melarang mereka berkongsi harta intelek dan amalan majikan mereka. Walaupun tidak dikodifikasikan, amalan etika yang baik bermaksud pekerja tidak memberikan rahsia syarikat anda - terutamanya tidak kepada pesaing.

Elakkan Konflik Kepentingan

Pekerja mungkin perlu melepaskan diri dari kontrak apabila mereka mengenali orang-orang di hujung perjanjian. Atau, jika anda mempunyai peraturan mengenai pengambilan keluarga, mereka perlu menjelaskan kaitannya sebelum anda menyewa. Ini mengenai bersikap terbuka, jujur ​​dan terhormat. Dan langkah pertama yang baik ke arah itu adalah bagi pekerja untuk mendedahkan hubungan yang mungkin mempengaruhi pekerjaan atau tingkah laku mereka.