Mengapa Penyelenggaraan Laman Web Penting?

Penyelenggaraan laman web penting untuk perniagaan apa pun, tanpa mengira saiznya. Laman web anda adalah jendela perniagaan di seluruh dunia dan boleh memberi kesan besar terhadap bagaimana nilai produk atau perkhidmatan anda dirasakan. Laman web yang diselenggara dengan baik sangat penting untuk industri perkhidmatan masa nyata. Semua perniagaan memerlukan penyelenggaraan laman web secara berkala untuk menarik dan mengekalkan pelanggan, mengekalkan kedudukan mesin pencari dan menyampaikan maklumat, produk dan perkhidmatan baru kepada orang ramai. Penyelenggaraan laman web juga diperlukan untuk mengekalkan nilai laman web dari masa ke masa.

Minat Pelanggan

Laman web yang terawat menarik pelanggan baru dan mengekalkan tahap minat pelanggan yang ada. Laman web anda harus berpusatkan pelanggan dan tetap relevan dengan menyegarkan kandungan secara rutin dan memastikan bahawa titik hubungan pelanggan berada dalam keadaan baik. Periksa secara berkala bahawa borang hubungan berfungsi, alamat dan senarai nombor telefon dikemas kini dan produk, perkhidmatan dan senarai harga terkini dan betul.

Enjin carian

Penyelenggaraan laman web sangat penting untuk kedudukan mesin pencari. Laman web dengan kandungan lama mempunyai kedudukan yang lebih rendah dalam senarai enjin carian. Beberapa mesin pencari, termasuk Google, memeriksa tajuk HTTP "if-diubah-sejak" halaman anda untuk menentukan apakah itu layak dirayapi. Gagal melakukan pengubahsuaian yang kerap boleh menyebabkan anda terdorong di bawah pesaing aktif dalam senarai dan menanggung kos perniagaan anda dari masa ke masa.

Imej korporat

Laman web anda adalah gambaran umum mengenai imej korporat anda. Laman web yang tidak diselenggara dengan baik dengan banyak kesilapan, pautan yang rosak, halaman mati dan maklumat yang ketinggalan zaman memproyeksikan imej korporat yang ceroboh dan boleh menyebabkan perniagaan merosot dari masa ke masa. Periksa secara rutin penampilan dan nuansa laman web anda dan kemas kini agar sesuai dengan imej syarikat anda. Periksa dan perbaiki pautan yang rosak, kesalahan tatabahasa dan ejaan secepat mungkin - lebih baik sebelum pelanggan mengemukakannya kepada anda.

Pertimbangan

Aktiviti penyelenggaraan laman web anda perlu merangkumi beberapa bidang penting perniagaan. Ini termasuk pengeluaran salinan, kawalan mutu, penerbitan, pemantauan maklum balas, pemantauan prestasi, penyelenggaraan infrastruktur, penyelenggaraan rutin, kawalan perubahan dan pengendalian risiko. Untuk pengurusan risiko, anda perlu menyediakan rancangan kesinambungan perniagaan untuk laman web anda dan memastikan bahawa penyedia perkhidmatan hosting anda mempunyai cadangan dan rancangan penyelenggaraan yang sesuai dengan tahap perkhidmatan perniagaan anda sendiri, terutamanya jika anda mempunyai masa nyata atau laman web kritikal misi.