Bagaimana Merancang Infrastruktur Perniagaan

Pelan infrastruktur perniagaan membuat peta jalan yang digunakan untuk memulakan dan menjalankan syarikat. Peta jalan ini terdiri daripada rancangan tiga bahagian: operasi, proses, dan pekerja harian. Setiap komponen infrastruktur perniagaan harus dibuat dan dianalisis secara bebas daripada yang lain. Rancangan ini harus bertindak sebagai sumber tersendiri untuk cara perniagaan berkembang dan maju dengan baik ke masa depan.

Struktur Perniagaan

1

Pilih nama untuk perniagaan. Dapatkan hak cipta untuk nama perniagaan jika diperlukan.

2

Tentukan bagaimana perniagaan anda akan terbentuk. Pilih daripada hak milik tunggal, perkongsian, syarikat terhad (LLC), syarikat, syarikat S atau bukan keuntungan. Keperluan dan dokumen perniagaan yang diperlukan untuk memulakan perniagaan berbeza dari negeri ke negeri.

3

Lengkapkan borang penggabungan dan serahkan borang dan yuran ke negeri di mana perniagaan akan berada. Kertas kerja dan bayaran yang diperlukan untuk membentuk perniagaan berbeza mengikut negeri, bergantung pada bagaimana perniagaan anda dibentuk dan diberi judul.

4

Memohon nombor pengenalan cukai atau nombor pengenalan pekerja dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

5

Memohon nombor Dunn & Bradstreet, jika syarikat anda memerlukan dana atau kredit melalui institusi kewangan.

6

Daftar dengan jabatan percukaian negeri anda, dan dapatkan lesen cukai penjualan jika anda akan menjual barang runcit.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

1

Teliti kemungkinan pesaing di kawasan anda. Dapatkan gambaran keseluruhan pasaran dan demografi dibandingkan dengan model perniagaan anda, serta perbandingan produk dan harga. Untuk mendapatkan maklumat ini, gunakan alat seperti perpustakaan tempatan anda, Internet, dan dengan menemu ramah pemilik perniagaan yang berpikiran sama.

2

Tulis pernyataan misi, gariskan matlamat perniagaan dan jangkaan pertumbuhan. Gariskan apa yang akan dilakukan oleh perniagaan baru anda, apa yang mungkin anda perlukan untuk memulakan perusahaan baru, dan apa yang perniagaan anda akan bawa kepada masyarakat.

3

Tentukan jenis persekitaran operasi yang diperlukan oleh perniagaan semasa fasa pertumbuhan awal. Tentukan sama ada anda akan menyewa ruang pejabat, membeli harta tanah yang ada, atau memulakan pembinaan di bangunan baru.

Belanjawan dan Kewangan

1

Buat belanjawan untuk perniagaan anda. Anggaran tersebut harus merangkumi kos permulaan, gaji, kos operasi dan kos pemasaran. Perincikan modal yang diperlukan untuk bertahan tahun pertama, berkembang hingga lima tahun akan datang dari permulaan.

2

Tentukan bantuan kewangan apa yang diperlukan untuk memulakan perusahaan, dan juga dari mana pembiayaan akan datang.

3

Hitung kos pekerja dengan menentukan gaji atau kadar setiap jam untuk setiap jawatan. Tentukan sama ada pekerja dalam jawatan itu perlu menjadi pekerja sepenuh masa atau sambilan, pengambilan sementara, atau kontraktor.

Pengurusan

1

Buat carta organisasi untuk perniagaan, memperincikan kedudukan yang diperlukan untuk memulakan perniagaan, mulai dari CEO dan pengurusan hingga staf umum dan pekerja setiap jam.

2

Buat penerangan pekerjaan untuk setiap jawatan. Gariskan tugas-tugas tertentu, dan juga kepada siapa setiap posisi boleh dilaporkan Kedudukan setiap kedudukan berdasarkan keperluan dan anggaran.

3

Buat senarai pertumbuhan yang diunjurkan. Sertakan pekerja masa depan yang diperlukan dan bahan atau alat yang mungkin anda perlukan semasa syarikat berkembang. Utamakan item ini berdasarkan keperluan dan anggaran.