Cara Reboot Windows XP ke Tetapan Kilang

Dengan penambahan beberapa ciri mesra perniagaan dan peningkatan kelajuan dan kebolehpercayaan yang besar, Windows XP memainkan peranan utama dalam mengubah PC rumah menjadi sekutu pemilik perniagaan kecil di mana sahaja. Hasilnya, sistem operasi mendominasi carta statistik penggunaan dan populariti selama bertahun-tahun setelah pelancarannya pada Oktober 2001, bahkan berjaya dengan dua susulannya sendiri, Windows 2003 dan Windows Vista. Masih digunakan hari ini oleh sejumlah pemilik perniagaan kecil, Windows XP semestinya dapat dipercayai seperti yang dikeluarkan pada Oktober 2001 - tetapi sebilangan pengguna mungkin mendapati bahawa tahun-tahun perubahan program, perubahan pendaftaran dan peningkatan perkakasan telah memperlahankannya. sedikit. Walau bagaimanapun,membersihkan bug Windows XP yang telah ditanggungnya selama bertahun-tahun dan mengembalikan kepantasannya semudah mengembalikannya ke tetapan kilang asalnya - dan itu dapat dicapai dengan pemasangan yang bersih.

1

Sandarkan fail yang ingin anda simpan ke pemacu lain atau tempat simpanan dalam talian.

2

Masukkan CD pemasangan Windows XP anda ke dalam pemacu CD / DVD-ROM komputer anda.

3

Klik butang "Mula". Pilih "Matikan" dan klik "Mulakan semula." Klik "OK" untuk memulakan semula komputer anda.

4

Tekan sebarang kekunci pada papan kekunci anda ketika muncul pesan "Tekan sebarang kekunci untuk boot dari CD". Setelah fail awal yang diperlukan untuk memasang windows dimuat, skrin Selamat Datang Windows XP akan muncul.

5

Tekan kekunci "Enter" pada papan kekunci anda untuk memulakan proses pemasangan dan meneruskan Perjanjian Lesen Pengguna Akhir Windows XP.

6

Tekan kekunci "F8" papan kekunci anda untuk menerima perjanjian. Persediaan akan mencari pemasangan produk Windows sebelumnya. Apabila ia mencari dan memaparkan pemasangan yang anda ganti, tatal ke sana menggunakan kekunci anak panah pada papan kekunci anda dan tekan kekunci "Escape" papan kekunci anda untuk memasang salinan baru Windows XP. Penyediaan akan memaparkan skrin pemilihan partisi, yang akan menyenaraikan cakera keras dan / atau partisi yang tersedia di komputer anda.

7

Tatal ke cakera keras dan / atau partisi di mana anda ingin memasang Windows XP menggunakan kekunci anak panah papan kekunci anda. Kerana anda mengganti pemasangan Windows XP sebelumnya dengan salinan baru, pilih cakera keras atau partition di mana versi asalnya dipasang.

8

Tekan "Enter" untuk mengesahkan pilihan anda. Mesej yang menyatakan adanya pemasangan sebelumnya akan muncul. Tekan kekunci "C" papan kekunci anda untuk terus ke skrin pemilihan sistem fail, yang akan memberikan pilihan untuk melakukan format cepat dan penuh menggunakan NTFS (Sistem Fail Teknologi Baru); melakukan format cepat dan penuh menggunakan FAT32 (Jadual Peruntukan Fail 32-bit); menukar pemacu atau partition anda ke NTSF; atau meninggalkan sistem semasa secara utuh.

9

Sorot pilihan pemasangan sistem fail dengan menggunakan kekunci anak panah papan kekunci anda untuk menatal senarai. Kerana NTFS lebih sesuai untuk menangani cakera keras berkapasiti besar hari ini, pilihan NTFS format cepat kemungkinan akan menjadi pilihan terbaik anda.

10

Tekan kekunci "Enter" untuk mengesahkan pilihan anda. Anda akan diberikan pesan yang memperingatkan anda bahawa semua data cakera keras atau partition yang terpilih akan terhapus jika anda teruskan. Sekiranya anda belum menyandarkan fail penting anda, ini akan menjadi peluang terakhir anda untuk melakukannya.

11

Tekan kekunci "F" untuk memformat cakera keras atau partition anda. Setelah proses selesai, Persediaan akan menyalin sejumlah fail pemasangan ke cakera keras anda dan komputer anda akan dimulakan semula secara automatik. Seperti sebelumnya, anda akan disajikan dengan pesan yang berbunyi "Tekan sebarang kekunci untuk boot dari CD." Kali ini, bagaimanapun, jangan tekan kekunci. Proses pemasangan akan berterusan selama beberapa minit sebelum skrin Pengaturan Wilayah dan Bahasa akan muncul.

12

Klik butang "Seterusnya" di layar menggunakan tetikus anda, yang sekarang akan berfungsi. Skrin yang meminta nama dan organisasi anda akan muncul. Isi setiap tetingkap dengan mengkliknya terlebih dahulu dengan tetikus anda dan memasukkan maklumat menggunakan papan kekunci anda.

13

Klik "Next" untuk terus ke skrin Product Key. Masukkan kunci 25 aksara yang disertakan dengan CD pemasangan Windows XP anda dan klik "Next." (Catatan: Dalam beberapa versi Windows XP, layar Kunci Produk tidak akan muncul sampai kemudian dalam proses pemasangan.)

14

Taipkan nama komputer anda di panel di sebelah kanan Nama Komputer. Ketik kata laluan pentadbir, yang akan membolehkan anda membuat perubahan pada sistem anda, di panel di sebelah kanan Kata Laluan Pentadbir. Taipkan semula di panel sebelah Sahkan Kata Laluan.

15

Klik "Next" untuk meneruskan ke skrin Tetapan Tarikh dan Waktu. Klik pada panel "Tarikh," "Waktu" dan "Zon Waktu" untuk memilih maklumat yang sesuai dari menu lungsur. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang tidak memperhatikan penjimatan waktu siang, pastikan kotak di bawah panel ini tidak dicentang.

16

Klik "Next" untuk mendedahkan skrin Network Settings. Pilih "Tetapan Khas" dan klik "Seterusnya," yang akan membawa anda ke layar Kumpulan Kerja atau Domain. Sekiranya komputer anda adalah sebahagian daripada kumpulan kerja atau domain, isi maklumat yang sesuai dan klik "Seterusnya." Jika tidak, atau jika anda tidak pasti, biarkan pilihan lalai dicentang dan klik "Seterusnya."

17

Tunggu Persiapan untuk menyelesaikan proses, yang boleh memakan masa lebih dari 30 minit. Setelah selesai, anda akan diberi pesan yang berbunyi: "Untuk meningkatkan penampilan elemen visual anda, Windows akan menyesuaikan resolusi skrin anda secara automatik."

18

Klik butang "OK". Setelah penyesuaian resolusi skrin dibuat, Windows XP, dengan tetapan kilang asalnya yang utuh, akan dimulakan.