Cara Membuat Kamera Web Lebih Cerah

Bergantung pada perniagaan anda, anda mungkin menggunakan kamera web untuk merakam tutorial mengenai produk syarikat atau persidangan video dengan pelanggan. Sekiranya gambar langsung anda kelihatan gelap, ia boleh mengurangkan imej profesional yang ingin anda hasilkan. Imej kamera web yang redup boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk pencahayaan yang buruk, pantulan berlebihan, pakaian gelap dan "bunyi" visual di latar belakang. Untuk memaksimumkan output gambar langsung anda, anda dapat meningkatkan kecerahan gambar dengan bereksperimen dengan pendekatan yang berbeza.

1

Letakkan lampu meja di sebelah monitor desktop atau skrin komputer riba. Menggunakan hanya monitor komputer sebagai sumber cahaya akan menggelapkan gambar hidup anda. Sekiranya tahap kecerahan gambar langsung anda terlalu keras, gerakkan lampu meja ke belakang monitor. Atur sudut lampu untuk mencegah cahaya memantulkan ke layar.

2

Melembutkan intensiti lampu meja. Bergantung pada mentol, cahaya yang dihasilkan mungkin terlalu melampau. Untuk menyebarkan intensiti, tempelkan sehelai kertas salinan di atas mentol. Sebagai alternatif, anda boleh melembutkan cahaya dengan memutar lampu meja ke arah dinding di belakang komputer.

3

Laraskan kecerahan monitor. Walaupun menambahkan lampu meja sangat penting untuk meningkatkan kecerahan gambar langsung anda, ia juga dapat meningkatkan pantulan monitor. Untuk mengurangkan kecerahan monitor, buka Panel Kawalan dan klik "Perkakasan dan Suara." Klik pautan "Laraskan kecerahan skrin" di bawah Pilihan Kuasa dan kemudian klik dan seret bar slaid Kecerahan Skrin ke kiri.

4

Pakai baju putih untuk mengelakkan pendedahan berlebihan dan perubahan warna yang tidak diingini. Banyak kamera web mempunyai mod pendedahan automatik, yang menyebabkan kamera fokus pada warna yang paling terang dalam gambar. Memakai pakaian gelap, seperti baju merah, boleh memutarbelitkan warna gambar hidup anda.

5

Tingkatkan tahap kecerahan secara langsung melalui pilihan Tetapan dalam perisian kamera web anda. Klik dan seret bar slaid Brightness ke kanan untuk meningkatkan kecerahan. Semasa anda menyeret bar gelangsar, anda akan melihat perubahan tahap kecerahan pada gambar langsung anda.

6

Letakkan latar belakang yang dapat dilipat di belakang anda untuk menyaring kebisingan latar belakang yang berlebihan. Menggunakan skrin warna neutral, seperti kelabu, akan memaksa kamera untuk fokus pada elemen di latar depan, termasuk wajah dan badan anda, dan akan meningkatkan kecerahan keseluruhan gambar kamera web anda.