Cara Membeli Paten Yang Ada

Paten memberikan pemiliknya hak sepenuhnya untuk membuat atau melesenkan penemuan tertentu. Paten boleh merangkumi apa sahaja dari mesin baru hingga proses perniagaan yang unik. Paten adalah aset perniagaan, seperti komputer atau van syarikat. Seperti aset perniagaan lain, anda boleh membeli paten yang ada untuk syarikat anda.

Membeli Paten

Untuk membeli paten tertentu, buat pemilik tawaran. Sesiapa yang memiliki paten mempunyai hak sah untuk menjualnya kepada anda sekiranya tawaran anda cukup baik. Sekiranya pemiliknya adalah perniagaan, anda boleh berunding untuk membeli syarikat tersebut, dengan memperoleh paten sebagai salah satu aset perniagaan. Sekiranya anda tidak pasti dengan siapa untuk berunding, anda boleh mencari paten di laman web Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Laman web ini akan mengenal pasti pemilik atau pemiliknya.

Isu Pemilikan

Sekiranya anda mahukan kawalan penuh terhadap paten, anda perlu membuat perjanjian dengan setiap pemilik. Katakan tiga orang mengembangkan paten dan mengemukakannya bersama. Setiap daripada mereka mempunyai hak untuk melesenkan atau menjual paten - atau membuat penemuan - tanpa persetujuan daripada yang lain. Sekiranya rancangan anda memerlukan satu-satunya pemilik, anda harus melunaskan ketiga-tiga pemiliknya. Periksa pejabat paten untuk sebarang pertikaian pemilikan, kerana anda mungkin ingin menunggu untuk membeli sehingga setelah diselesaikan.

Memperuntukkan Paten

Setelah anda dan pemilik membuat perjanjian, pemilik harus mendaftarkan pertukaran hak milik dengan USPTO. Pemilik mesti memfailkan untuk memberi anda hak, hak dan kepentingan dalam paten atau permohonan paten. Tugasan tersebut mestilah dalam bentuk tulisan dan notari. Pemilik boleh membuat fail dalam talian menggunakan Sistem Tugasan Paten Elektronik USPTO. Dokumen kertas diimbas ke dalam sistem.

Lesen

Sekiranya matlamat anda adalah memasarkan penemuan, anda boleh merundingkan perjanjian pelesenan dengan pemiliknya dan bukannya membeli. Sekiranya pemilik melesenkan hak patennya kepada syarikat anda, anda boleh mengeluarkan produk yang dipatenkan. Sebagai balasan, anda membayar pemiliknya sama ada sekaligus atau royalti berterusan berdasarkan penjualan. Sekiranya ada yang melanggar hak paten, adalah tanggungjawab anda untuk mencabar pelanggaran tersebut, sama seperti anda memilikinya secara langsung. Bergantung pada syarat, ini boleh menjadi perjanjian yang lebih baik daripada pembelian.