Cara Menyahpaut Maklumat di Facebook

Facebook telah berkembang untuk membolehkan anda menggunakan akaun anda di laman web lain - banyak yang membolehkan anda log masuk atau memberi komen menggunakan akaun anda, yang sering kali bermaksud menghubungkannya ke akaun Facebook anda. Sekiranya anda mempunyai akaun perniagaan atau halaman, atau bahkan akaun peribadi, adalah penting untuk memantau aplikasi dan laman web apa yang disambungkan ke akaun anda dan menghapusnya jika anda tidak memerlukannya untuk keselamatan dan privasi.

1

Log masuk ke akaun Facebook anda dari halaman utama Facebook jika anda belum log masuk. Pastikan anda log masuk ke akaun dari mana anda mahu mengubah tetapan yang dipautkan.

2

Klik anak panah ke bawah di sebelah "Laman Utama" di bar menu atas, kemudian klik "Tetapan Akaun." Klik "Aplikasi" di bar sisi di sebelah kiri untuk membuka halaman "Tetapan Aplikasi".

3

Tatal ke bawah senarai aplikasi; ini adalah semua halaman, aplikasi dan perkhidmatan yang telah disambungkan ke akaun Facebook anda bersama dengan tarikh yang terakhir digunakan. Untuk membuang salah satu aplikasi, klik "x" di sebelah kanan aplikasi di sebelah pautan "Edit". Ini akan mengeluarkannya dari akaun Facebook anda dan membatalkan pautan maklumat. Untuk menyambungkannya semula, anda perlu mengakses aplikasi atau laman web sekali lagi untuk menyambungkan semula maklumat anda.